Up

Με ιστορία που αγγίζει τα 4000 χιλιάδες χρόνια, η πόλη του Κουτάισι στέκεται στα κεντρικά της σύγχρονης Γεωργίας. Της χώρας που οφείλει το όνομά της στους Έλληνες της αρχαιότητας, μιας και τα εδάφη της ήταν τόσο γόνιμα που ευνοούσαν της αγροτική ανάπτυξη.

Το Κουτάισι των 200000 κατοίκων μοιάζει να ακροβατεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στο έντονο παρελθόν του. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Υπερκαυκασίας και ήταν πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Κολχίδας. Η πόλη υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε τη 2η χιλιετία π.Χ. και σύμφωνα με τον Απολλώνιο το Ρόδιο αποτέλεσε τον τελικό προορισμό της Αργοναυτικής εκστρατείας. Στις ημέρες μας ο θρύλος αυτός μοιάζει να συντηρείται με καμάρι από τους ντόπιους, μιας και ομοιώματα της θρυλικής Αργούς βρίσκονται σε πολλά εμβλήματα και σημεία της πόλης.

Μικρογραφία της Αργούς στο προαύλιο του εστιατορίου με το όνομα Argo

Με την πάροδο των αιώνων η πόλη διατέλεσε επίσης πρωτεύουσα διαφόρων βασιλείων, του Βασιλείου της Γεωργίας (1008-1122) και του Βασιλείου του Ιμερέτι από το 1455 μέχρι το 1810, όταν και τελικά η περιοχή προσαρτήθηκε στη Ρωσία.Το Κουτάισι καταστράφηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, π.χ. το 1691 από τους Τούρκους. Το 2012 ολοκληρώθηκε στη πόλη το κτίριο της Βουλής, με σκοπό να μετακινηθεί η Βουλή από την Τιφλίδα στο Κουτάισι, το οποίο βρίσκεται πιο δυτικά από τη πρωτεύουσα.

Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι σαφώς επηρεασμένη από την σοβιετική εποχή με έντονες γεωργιανές πινελιές. Μικρές αυλίτσες και χαμηλά κτίσματα χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των κατοικιών περιμετρικά του κέντρου. Στα εμπορικά τμήματα της πόλης κυριαρχούν τα έντονα στιβαρά και γκρίζα κτήρια της εποχής της πρώην ΕΣΣΔ και στο κέντρο της , το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι το ομορφότερο τμήμα της, κυριαρχούν κτίσματα του προπερασμένου αιώνα που μοιάζουν να είναι επηρεασμένα από την τσαρική εποχή.

Την πόλη τη διαπερνά ο ποταμός Rioni. Οι βραχώδεις όχθες του μου θύμισαν κατά πολύ τον Κόσυνθο που διαπερνά την αγαπημένη Ξάνθη. Το καθαρό βουνίσιο αεράκι που γινόταν ολοένα και πιο έντονο στις όχθες του με έκαναν να νιώσει πως βρίσκομαι κατά κάποιο τρόπο στη Θράκη. Περιπλανόμενος ασκόπως στην πόλη συνάντησα αρκετά όμορφα πάρκα και εκκλησίες. Στο κέντρο επίσης βρίσκεται μια κλειστή αγορά με ντόπια αγροτικά προϊόντα όπου μπορεί κανείς να βρει κάθε λογής τοπικό προϊόν. Ακόμα, ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να συναντήσει πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια, κάθε και αρκετά καταλύματα μιας και τα τελευταία χρόνια η πόλη γνωρίζει μια αξιοπρόσεκτη τουριστική άνθηση.

Στην κεντρική αγορά

Αυτή την εξωστρέφεια, έπειτα από μια χρόνια σχετική απομόνωση και την εισροή αρκετών ξένων επισκεπτών εκμεταλλεύτηκαν τα καταστήματα fast food πολυεθνικών, τα οποία δειλά δειλά κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη. Την γνώμη μου για το Γεωργιανικό φαγητό την έχω εκφράσει και στο παρελθόν και ως λάτρης του δε θα υπήρχε καμία περίπτωση να επισκεφτώ κατάστημα εστίασης που θα τρεφόμουν με αμερικάνικα μπέργκερς και όχι με παραδοσιακό χινκάλι .

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αν εξαιρέσω το ιστορικό κέντρο του Κουτάισι και την περιοχή γύρω από το ποτάμι του, δε θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την υπόλοιπη πόλη ως όμορφη, ούτε καν ως γοητευτική. Ίσως δεν υπήρχε διάθεση από πλευράς μου να αναζητήσω τα θετικά στοιχεία της, ενδεχομένως διότι ξέμενα και από χρήματα, δεν έμεινα ενθουσιασμένος από την πόλη που φιλοξενεί ένα από τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Ουσιαστικά η πτήση με οδήγησε στην πόλη και κατά κάποιο τρόπο με ανάγκασε να περάσω δύο βράδια σε αυτήν.

Πέρα όμως από την υποκειμενική μου άποψη, αξίζει κανείς να τη γνωρίσει και γιατί όχι να με διαψεύσει. Ο κόσμος της πόλης ήταν φιλικός, όπως φιλικοί ήταν όσοι συνάντησα στη χώρα και οι τιμές σε μεταφορές και διαμονή είναι πολύ προσιτές. Πέριξ της πόλης ο επισκέπτης μπορεί να δει κάποια μνημεία θρησκευτικού περιεχομένου και το περιβόητο σπήλαιο του Προμηθέα. Προσωπικά δεν επισκέφτηκα τίποτα εξ’ αυτών οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.

Αυτό ήταν λοιπόν το πέρασμα μου από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας. Ήταν σαν ένα γλυκανάλατο φαγητό το οποίο παράλληλα δεν άφηνε μια άσχημη επίγευση.

Τα της μεταφοράς μου από το Κουτάισι στην Τιφλίδα και στο αεροδρόμιο τα έγραψα σε αυτό το άρθρο.

Αν αναζητάτε καταλύματα στη χώρα ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.

Τα ακατάστατα καλώδια καθώς και τα ατημέλητα σπίτια βρίσκονται πάμπολλα σε σημεία εκτός κέντρου

Comments

comments


ABOUT THE AUTHOR

Runvel

Leave a Reply