Η Ινδία είναι μια ξεχωριστή χώρα που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Για την ακρίβεια αποτελεί μια υποήπειρο με τεράστιες εναλλαγές, μορφολογικές, κλιματικές, πολιτισμικές και γαστρονομικές. Από το Κασμίρ μέχρι την Κεράλα και από τη Βομβάη μέχρι το Σικκίμ, τούτη η ασιατική χώρα προσφέρει ιδιαίτερες εικόνες στον επισκέπτη.
Αν θελήσει κάποιος να επισκεφτεί τούτη την πολύχρωμη γωνιά του πλανήτη για αναψυχή, θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτεί την ταξιδιωτική του visa. Ένα έγγραφό που επιτρέπει τον ταξιδιώτη να εισέλθει νόμιμα στη χώρα.
Είναι αλήθεια πως πλέον η απόκτηση της είναι σχετικά εύκολη, μιας και ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την επίσκεψη του στην ινδική πρεσβεία της εκάστοτε χώρας και πλέον μπορεί να προμηθευτεί την e–visa του μέσω διαδικτύου.
Ίσως για λόγους ασφαλείας, ίσως διότι οι Ινδοί αξιωματούχοι λατρεύουν τη γραφειοκρατία, το έντυπο που απαιτείται να συμπληρωθεί από τον υποψήφιο ταξιδιώτη είναι αρκετά λεπτομερές και χρειάζεται αρκετή ώρα και υπομονή. Πέρα από τα βασικά στοιχεία όπως αυτά που αναγράφονται στο διαβατήριο, απαιτούνται και άλλες πληροφορίες για τον ταξιδιώτη, όπως που γεννήθηκαν οι γονείς του, που εργάζεται, ποιος είναι ο εργοδότης του, το τηλέφωνο της εργασίας του, σε ποιο αεροδρόμιο της Ινδίας σκοπεύει να φτάσει και από ποιο θα φύγει, αν έχει κάποιο χαρακτηριστικό σημάδι στο πρόσωπό του, σε ποιες χώρες πήγε την τελευταία δεκαετία και πολλά άλλα. Εκεί που εμμένουν και μάλιστα υπάρχει ξεχωριστή παράγραφος, είναι αν κάποιος έχει επισκεφτεί το Πακιστάν και ακόμη χειρότερα αν έχεις συγγενική σχέση με τη γειτονική τους αυτή χώρα, με την οποία ως γνωστόν διατηρείται μια κόντρα πολλών δεκαετιών.
Όταν θα απαντηθεί το πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο, θα πρέπει να αποσταλεί αντίγραφο του διαβατηρίου συγκεκριμένου μεγέθους (κάτω από 300ΚΒ) καθώς και μια πρόσφατη φωτογραφία του (κάτω από 1ΜΒ) . Μόλις γίνουν όλα τα παραπάνω δεκτά, ο ταξιδιώτης οφείλει να πληρώσει (μέχρι και 4 ημέρες πριν από την άφιξη του) ηλεκτρονικά το αντίτιμο της e-visa που κοστίζει 50$ (τελικό ποσό 51,47$). Η πληρωμή γίνεται είτε με χρεωστική είτε με πιστωτική κάρτα.
Όταν πλέον σας σταλεί η επίσημη απάντηση με τα στοιχεία σας και με την φωτογραφία σας επάνω αριστερά, τότε μπορείτε να την εκτυπώσετε και να την έχετε μαζί σας κατά το ταξίδι σας στην Ινδία, όπου και θα περάσετε από την αίθουσα με τις visa στο χώρο του αεροδρομίου για να γίνει ο τυπικός έλεγχος.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαμήνου είχα την τύχη να επισκεφτώ την Ινδία δύο φόρες και την “ατυχία” να ασxοληθώ ισότιμες φορές με την ανιαρή διαδικασία της έκδοσης evisa. Κάθε περίπτωση ήταν διαφορετική.
Την πρώτη φόρα συμπλήρωσα την αίτηση που προανέφερα, προχώρησα στην ηλεκτρονική πληρωμή του και έλαβα την έγκριση πως η αίτηση μου ελήφθη. Ήμουν πλέον σε αναμονή για την evisa που θα ελάμβανα μέσω e-mail. Η πολυπόθητη ένδειξη GRANTED μου ήρθε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μόλις δύο μέρες μετά από την αίτηση μου. Για κάποιο λόγο θεώρησα πως θα αργούσε, παρόλα αυτά εξεπλάγην θετικά. Στη σελίδα δηλώνουν πως το αργότερο σε 72 ώρες όλες οι αιτήσεις λαμβάνουν απάντηση. Ήμουν πλέον έτοιμος να επισκεφτώ την Κεράλα της Ινδίας για να συμμετάσχω στο Kerala Blog Express, όπως δήλωσα στην αίτηση μου ως όφειλα και να αποχωρήσω από τη χώρα εντός 30 ημερών.
Είναι αλήθεια πως και η δεύτερη επίσκεψη μου στην Ινδία αφορά και αυτή ένα υπέροχο ταξίδι για travel bloggers, υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού της χώρας. Ο τίτλος της περιπέτειας που αναμένεται να ζήσουμε ονομάζεται “The Great Indian Blog Train”, όπου 60 bloggers από διάφορα μέρη του πλανήτη θα μοιραστούμε σε 4 υπερπολυτελή τρένα και θα γνωρίσουμε μέρος της Ινδίας μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.
Αυτή λοιπόν τη φορά κατά την έκδοση της evisa είχα ένα μικρό κόλλημα. Ενώ η αίτηση με τις λεπτομέρειες που ανέφερα παραπάνω έγινε κανονικά, για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν μπορούσα να πληρώσω το αντίτιμο της visa. Η ένδειξη “Payment Failed” εμφανίστηκε δεκάδες φορές κατά τις ισάριθμες προσπάθειες μου να την εξοφλήσω. Έχοντας προσπαθήσει με 3 διαφορετικά Application ID, 5 διαφορετικές χρεωστικές-πιστωτικές (3 δικές μου και 2 συγγενών) και 1 pay-pal, η πληρωμή μου ήταν αδύνατο να γίνει οπότε προφανώς το θέμα της έκδοσης παρέμενε στάσιμο. Μιας και το ταξίδι ήταν χορηγούμενο και προήλθε μάλιστα από απαιτητική επιλογή ανάμεσα σε bloggers, δεν είχα την πολυτέλεια να καθυστερώ, διότι έπρεπε άμεσα να παραθέσω τα πιστοποιημένα χαρτιά μου στους αρμοδίους, ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση των αεροπορικών μου εισιτηρίων.
Οι ημέρες περνούσαν. Το email που απέστειλα, όπου και ανέφερα το πρόβλημα στην επίσημη ιστοσελίδα για την έκδοση βίζα, δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση. Οι οργανωτές της εκδρομής ενημερώθηκαν από εμένα για το θέμα, όμως παρ όλη την καλή διάθεση τους δεν μπορούσαν να καταφέρουν και πολλά, μιας και το θέμα ήταν καθαρά του συστήματος πληρωμής. Σαν λύση μου δόθηκε, αν δεν καταφέρω να την πληρώσω ηλεκτρονικά, να στείλουν συστατική επιστολή στην Ινδική πρεσβεία των Αθηνών ώστε να παραλάβω τη visa αυτοπροσώπως. Σαν κάτοικος Θεσσαλονίκης όφειλα να βρω μια πιο βολική λύση.
Κατά την αναζήτηση μου στο διαδίκτυο εντόπισα αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις και παράπονα ταξιδιωτών, σε μερικά από τα πιο έγκυρα site του πλανήτη. Υπήρχαν αρκετοί τελικά εκεί έξω που έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα. Κάποια μάλιστα σχόλια, έλεγαν πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα για την έκδοση βίζα είναι δυσλειτουργική, πέφτει το σύστημα όταν δέχεται ταυτόχρονα πολλούς χρήστες και αρκετά άλλα.
Τούτη τη δυσλειτουργία έχουν εντοπίσει διάφορες παράπλευρες επιχειρήσεις που υπόσχονται να λύσουν άμεσα το πρόβλημα, έναντι μιας επιπλέον αμοιβής. Σε κάποιες ιστοσελίδες μάλιστα το κόστος των 50$ μπορεί να εκτιναχθεί στα 130$.
Καθώς ο καιρός για το ταξίδι πλησίαζε, εντόπισα μια εταιρεία την TravelVisaBookings η οποία εγγυόταν ότι θα λύσει το πρόβλημα μου άμεσα και το κόστος θα ήταν 75$. Μέσα στην απελπισία μου διότι ήθελα να λύσω το θέμα άμεσα, τους εμπιστεύτηκα και ευτυχώς ότι μου υποσχέθηκαν έγινε πραγματικότητα. Με επαγγελματισμό και συνέπεια μέσα σε λίγη ώρα είχαν βρει λύση στην πύλη της ηλεκτρονικής πληρωμής και μόλις έλαβα την επίσημη επιβεβαίωση από το υπουργείο τουρισμού πως η αίτηση μου καταχωρήθηκε, μέσα μου ξένοιασα. Ήξερα πλέον πως ήταν θέμα ωρών να λάβω την επίσημη evisa που θα έχει πάνω τη φωτογραφία μου και δίπλα την πολυπόθητη λέξη Granted. Μέσα σε 30 ώρες ήρθε και αυτή.
Δε γνωρίζω ακριβώς τι έφταιξε και δεν μπορούσα να αποπληρώσω την αίτηση, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία. Ήταν πάντως μια μικρή ταλαιπωρία μερικών ημερών καθώς και μια εκκρεμότητα που έπρεπε να λυθεί. Το θέμα λύθηκε και η επαρχία της Karnataka στη νότια Ινδία με περιμένει.
Στο συγκεκριμένο κείμενο ανέφερα τη διαδικασία έκδοσης της τουριστικής visa καθώς και τις προσωπικές μου εμπειρίες ως Έλληνας πολίτης. Η διαδικασία έκδοσης ιατρικής, επαγγελματικής, διπλωματικής, δημοσιογραφικής ή οποιασδήποτε άλλης, έχει κάποιες διαφορές και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το ελέγξει στο επίσημο site της ινδικής κυβέρνησης.
Αν αναζητάτε καταλύματα ρίξτε μια ματιά στη Booking.
COMMENTS (2)
χρηστος γκιλομανακης
()
καλημερα runvel
εχω βρει πολλα citesμεtravel visa bookings
σε ποιο απο ολα,ενδιαφερομαι για ινδια
ευχαριστω χρηστος
Runvel
()
Καλησπέρα. Έχω τα links από το site που χρησιμοποίησα στις τελευταίες σειρές του κειμένου.