Up

Ένα ελληνικό νησί όπου γυρίστηκε παλαιότερα μια ταινία που αποτέλεσε την απαρχή για να γίνει διάσημο και ξακουστό παγκοσμίως. Το νησί του «Απέραντου Γαλάζιου». Η Αμοργός!

Το φυτό αμοργίς, ήταν είδος λιναριού από το οποίο κατασκευάζονταν οι «άλικοι χιτώνες» της Αμοργού. Το φυτό αποτέλεσε και το όνομα της Αμοργού!

Η Aμοργός αναφέρεται επίσης με τις αρχαίες ονομασίες Yπερία, Πατάγη ή Πλατάγη, Παγκάλη, Ψυχία και Kαρκησία.

Όπου και αν κοιτάξεις, σε οποιαδήποτε σημείο του «Απέραντου Γαλάζιου» θα συναντήσεις σε πλήρη αρμονία το μπλε του ουρανού, να δένει αρμονικά με αυτό της θάλασσας, ενώ στα χωριά του νησιού, η αντίθεση των λευκών σπιτιών και κατά βάση, μπλε πορτοπαραθύρων, συνθέτουν μια εικόνα κυκλαδίτικη ντυμένη με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική. Το νησί επηρεάστηκε ελάχιστα στο χρόνο, διατηρώντας αναλλοίωτη τη μοναδική φυσική άγρια ομορφιά του.

Οι κάτοικοί σας κερδίζουν με το χαμόγελο και το χαιρετισμό τους, που είναι διάχυτος στις εξορμήσεις σας απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί, καθώς και στα πανηγύρια και γλέντια που μπορεί να συναντήσετε στην επίσκεψή σας στο νησί!

Ας την ανακαλύψουμε!

Φθάνοντας στα Κατάπολα ή την Αιγιάλη (αναλόγως του δρομολογίου του πλοίου) τη πρώτη ημέρα κατηφορίζουμε για την Κάτω μεριά. Με σημείο αφετηρίας τη Χώρα της Αμοργού (το κεντρικό σημείο του νησιού) ξεκινάμε τη περιήγησή μας στα χωριά Βρούτση, Αρκεσίνη και Κολοφάνα, με πρώτη στάση λίγο μετά τη Χώρα, στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη Βαλσαμίτη (μετόχι της Μονής Χοζοβιώτισσας), που πήρε το όνομά του από ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό με αντισηπτική δράση, το βάρσαμο.

Εκεί βρισκόταν ένα από τα μαντεία της Αρχαίας Ελλάδος. Ήταν υδρομαντείο εξαιτίας της πηγής νερού που πιστευόταν πως έδειχνε το μέλλον. Σήμερα λειτουργεί σαν μοναστήρι και συντηρείται από μια μοναχή που έχει εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Μετά τη Κολοφάνα επιλέγουμε για τη θαλασσινή μας εξόρμηση το νησάκι της Γραμβούσας και της αμμουδερής παραλίας της.

 

gramvousa-island

Γραμβούσα

 

Εκεί φθάνουμε με μια βαρκούλα (φθάνοντας στον ορμίσκο της Καλοταρίτισσας). Λίγο πριν, ένα από τα μυστήρια της Αμοργού θα ξετυλιχθεί μπροστά μας, εκείνου του Ναυαγίου του πλοίου «Ολύμπια» εδώ και μερικές δεκαετίες που μας κλείνει το μάτι προκαλώντας μας να το φωτογραφίσουμε από απόσταση! Μπορούμε να κατέβουμε μέχρι το σημείο εκείνο, ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

navagio

Το επιβλητικό ναυάγιο

 

kalotaritissa_bay

Ο κόλπος της Καλοταρίτισσας

 

Εναλλακτικά της Γραμβούσας κατευθυνόμαστε στη παραλία Μούρος (πριν το χωριό Βρούτση) που κυριαρχεί το βότσαλο και οι υποθαλάσσιες σπηλιές. Το τοπίο είναι άκρως γοητευτικό, με τη μάσκα να αποτελεί εφόδιο για την εξερεύνηση του βυθού και των μικρών υποθαλάσσιων σπηλιών!

 

mouros-beach

Παραλία Μούρος

 

Τη δεύτερη ημέρα ανηφορίζουμε προς Αιγιάλη (15 χιλιόμετρα της Χώρας). Απολαμβάνουμε το θαλασσινό μας μπάνιο στα μέσα της διαδρομής στον Άγιο Παύλο ή στο απέναντι νησάκι της Νικουριάς πηγαίνοντας με καϊκάκι! Εναλλακτικά συνεχίζουμε για Αιγιάλη και κολυμπάμε στα νερά της Λευρωσού (δρόμος προς Θολάρια) ή στη Ψιλή άμμο που ακολουθεί. Η πρόσβαση είναι εφικτή με καϊκάκι που εκτελεί δρομολόγια από και προς τον Όρμο, καθημερινά (είτε εναλλακτικά με τα πόδια). Τα χωριά της Αιγιάλης είναι πολύ γραφικά και αξίζουν να τα περπατήσουμε και να επωφεληθούμε με φωτογραφίες στα ασβεστωμένα σοκάκια τους, ιδιαίτερα λίγο πριν το σούρουπο όταν η ήλιος αποχαιρετήσει τη Γιαλίτικη θάλασσα, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη ημέρα! Προσκυνήστε στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων (Θολάρια).

 

potamos-aegiali

Ποταμός Αιγιάλης

 

tholaria-aegiali

Θολάρια

 

levrossos-beach

Παραλία Λεβρωσσός

 

aegiali-beach

Παραλία Αιγιάλης

 

Η στάση μας στη γεύση έχει ως επιλογές παραδοσιακές ταβέρνες στα χωριά με καταπληκτική θέα!

Το βραδάκι αρχίζουμε το σεργιάνι στα cocktail bars για ευχάριστες (και ενίοτε live) μουσικές περιπλανήσεις και ψαγμένα cocktails! Όσοι αγαπούν τη ντόπια παράδοση υπάρχουν τα κατά τόπους μαγαζιά – στέκια με όμορφο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, όπου θα πιούμε φημισμένη ψημένη ρακή του νησιού.

Η Τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Χώρα, στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας και την παραλία της Αγίας Άννας! Ξεκινάμε από τη Χώρα και ετοιμαζόμαστε για τη βουτιά μας στη παραλία της Άννας που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα! Φθάνοντας, κλείνουμε τα μάτια και αισθανόμαστε οι ίδιοι πρωταγωνιστές της ταινίας του Απέραντου γαλάζιου που μέρος της γυρίστηκε στα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της ακριβώς εδώ! Αν υπάρξει συνωστισμός, (κυρίως τις μεσημεριανές ώρες) επιλέγουμε τις διπλανές πεντακάθαρες, εξίσου, παραλίες Σύρμα και Καμπί στο βάθος!

 

monastery-view

Ιερά Μονή της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας

 

monastery

Ιερά Μονή της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας

 

Η παραλία της Αγίας Άννας

Η παραλία της Αγίας Άννας

 

kampi-beach

Παραλία Καμπί

Το απόγευμα στης 5 μ.μ. επισκεπτόμαστε την Ιερά Μονή ευπρεπώς ενδεδυμένοι / ες (σ.σ υπάρχουν διαθέσιμες ενδυμασίες στην είσοδο της Ιεράς Μονής) απολαμβάνοντας το μεγαλείο του μπλε χρώματος του Απέραντου γαλάζιου και προσκυνούμε την εικόνα της παγκοσμίου φήμης Ιεράς Μονής! Εκεί ψηλά θα μας προσφέρουνε Αμοργιανή ρακή και λουκούμι και θα μας μιλήσουνε για την ιστορία της Μονής που σε λίγα χρόνια συμπληρώνει μια χιλιετία στο πέρασμα του χρόνου! Η θέα από το μπαλκόνι στο απέραντο μπλέ ουρανού και θάλασσας είναι απερίγραπτη!

Αφήνοντας πίσω μας το Μοναστήρι, παίρνουμε το δρόμο για τη Χώρα όπου η ώρα προτείνεται για το απογευματινό σεργιάνι μας στους μύλους, στα σοκάκια της και το Κάστρο του χωριού, για να παραδοθούμε αμέσως μετά στην επιλογή γνήσιων αυθεντικών νοστιμιών.

 

windmills_chora

Ανεμόμυλοι στη Χώρα

Τη τελευταία ημέρα παίρνουμε το μεσημέρι το καϊκάκι με προορισμό το Μαλτέζι ή τις Πλάκες απολαμβάνοντας το μπανάκι μας με θέα το λιμάνι των Καταπόλων μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες. Τότε, θα περπατήσουμε στους τρεις συνοικισμούς του (Κατάπολα, Ραχίδι, Ξυλοκερατίδι) και θα χαθούμε στα ολάνθιστα με γλαστρούλες και θέα, σοκάκια τους!

katapola-amorgos

Κατάπολα

 

maltezi-beach-katapola-2

Παραλία Μαλτέζι

 

maltezi-beach-katapola

Παραλία Μαλτέζι

 

rahidi-katapola

Ραχίδι

Το απόγευμα φωτογραφίζουμε το ηλιοβασίλεμα με τις πορτοκαλί και μωβ αποχρώσεις να αφήνουν το αποτύπωμα τους στη παλέτα της φύσης και τον ήλιο να χάνεται στη θάλασσα των Καταπόλων!

Οι επιλογές συνεχίζονται στα εκλεκτά ουζάκια, τη ρακή και το κρασάκι!

Οι ταβέρνες στα χωριά της Κάτω Μεριάς προσφέρουν μερίδες – γίγας, ενώ οι κουζίνες τους έχουν φρέσκα ψάρια, ντόπια κρέατα και λαχανικά κατευθείαν από τα περιβόλια τους!

Γευθείτε στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Αμοργού, κόκορα κρασάτο, κεφτέδες, φάβα, κατσίκι πατατάτο και κοντοσούβλι. Δε θα απογοητευθείτε!

 

patatato-festival

Πατατάτο

 

Στα δύο λιμάνια του νησιού δοκιμάστε την αιγαιοπελαγίτικη αμοργιανή κουζίνα στα…καλύτερά της, μέσα από φρέσκα ψάρια με must επιλογή τη κακαβιά (ιδανική μίξη ψαρόσουπας από διάφορα ψάρια, προσεκτικά επιλεγμένα).

Bars και beach bars , υπάρχουν αρκετά στην Αμοργό με ψαγμένα, ευφάνταστα, δροσιστικά cocktails! Μας υποδέχονται με καφέ το πρωί και cocktails υπό τη συνοδεία της αύρας και του ήχου των κυμάτων της θάλασσας με reggae, jazz και lounge μουσική (το βράδυ). Τα τραπέζια τους, είτε είναι θαμμένα στην άμμο, είτε δένουν αρμονικά μέσα στα ασβεστωμένα στενοσόκακα των χωριών! Τέλος, υπάρχει χώρος και για ρεμπέτικες βραδιές και στις νησιώτικες μουσικές βραδιές με βιολί και μαντινάδες.

psimeni-raki-amorgos

Ψημένη ρακή με φόντo τη Χώρα

 

agia-paraskeyh-katomeria-amorgos

Η Αγία Παρασκευή στην Κάτω Μεριά

 

Γιορτές – Events – Πανηγύρια:

25/7: Παραμονή Αγ. Παρασκευής στην Κάτω Μεριά. Σερβίρεται κατσίκι πατατάτο σε μερίδες πήλινων (κοκκινιστό αιγοπρόβειο κρέας που συνδυαζεται και με ντόπιο μοσχαράκι). Γλέντι με βιολιά και πολύ χορό!

26/7: Γιορτή ψημένης Ρακής. Λιμάνι Καταπόλων.

6/8: Πανηγύρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (του Χριστού) Λόζα, Χώρα Αμοργός.

14-15/8: Πανηγύρι της Παναγίας της Επανωχωριανής στη Λαγκάδα Αιγιάλης.

Πρώτη Κυριακή μετά της Παναγίας: Γιορτή Παστελιού Λόζα, Χώρα Αμοργός.

3/9: Γιορτή Ξεροτήγανου. Λιμάνι Αιγιάλης.

14/9: Πανηγύρι του Σταυρού. Προσφέρεται φαγητό.

21/11: Τα Εισόδια της Θεοτόκου, γιορτή Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης.

Tips:

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Πειραιάς – Αμοργός (Αιγιάλη / Κατάπολα). Τη Θερινή περίοδο επιλογές με καθημερινά δρομολόγια πλην Παρασκευής, με ταχύπλοα (5 – 6 ώρες ταξίδι), που εξυπηρετούν και αυτοκίνητα. Τέλος υπάρχει το συμβατικό δρομολόγιο (διάρκειας 8 ωρών).

Συγκοινωνία: ΚΤΕΛ καθ’ όλη τη διάρκεια της Θερινής περιόδου (Ιούλιος – Αύγουστος). Η περιοχή της Κάτω Μεριάς συνδέεται με ένα δρομολόγιο καθημερινώς, οπότε φροντίστε να είστε στην…ώρα σας!

Ταξί: Για τους…βιαστικούς υπάρχουν 5 ταξί που εξυπηρετούν μέρα και νύκτα, όταν τα ΚΤΕΛ τραβάνε χειρόφρενο.

Rent a car / motorbike: Επιλογές στη Χώρα και τα δύο λιμάνια του νησιού. Οι τιμές Ιούλιο – Αύγουστο κυμαίνονται από 40 μέχρι 60 ευρώ αναλόγως των αναγκών του καθενός και του μοντέλου που θα συμφωνήσετε προς ενοικίαση. (Διαθέσιμα και mini van).

Αντηλιακό – Νερό – Ομπρέλα: Άκρως απαραίτητα, καθότι οι περισσότερες παραλίες δεν έχουν σκιερά σημεία. Οργανωμένες παραλίες (με ξαπλώστρα) στη Καλοταρίτισσα, το Μαλτέζι και στη Νικουριά – Αγ. Παύλο. Αθλητικά παπούτσια ενδείκνυται διότι σε ορισμένες παραλίες η πρόσβαση είναι εφικτή διαμέσου μονοπατιών.

Diving center: Εξερευνήσετε το απέραντο γαλάζιο του νησιού, παρέα με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και εξοπλισμό, ο θαλάσσιος βυθός σας καλεί να τον γνωρίσετε από κοντά, καθημερινά! Ρίξτε τη ματιά σας και pay a visit στην Αιγιάλη! Τα μαθήματα προσφέρονται σε αρκετές γλώσσες.

Camping: Επιλογές μεταξύ των δύο λιμανιών και του Δημοτικού Camping Καταπόλων που άνοιξε ξανά τις πόρτες του.

Διαμονή: Από ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα, μέχρι luxury apartments και πολυτελή ξενοδοχεία. Είναι μέχρι πιο σημείο φθάνει το… βαλάντιο του καθενός. Τιμές από 40 – 200 ευρώ περίπου.

 

Το Runvel λέει: Η αγάπη του Δημήτρη για το νησί του απέραντου γαλάζιου τον οδήγησε στη δημιουργία του GoAmorgos. Ενός προσεγμένου ιστοτόπου, γεμάτου από εικόνες, ιστορίες, γεύσεις και αρώματα της Αμοργού. Το GoAmorgos μπορείτε επίσης να το ακολουθήσετε σε facebook και instagram.

Για τη διαμονή σας στο νησί εμπιστευτείτε τη Booking.

Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια αξίζει να αναζητήσετε Εδώ.

Comments

comments


ABOUT THE AUTHOR

Runvel

Leave a Reply

ΤΑ COOKIE ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΣ. ΕΦΟΣΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ COOKIE ΑΠΟ ΕΜΑΣ more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close