Up

Mπορεί στην αγορά του Αλ Χαλίλι να πουλάν τα δυο της χείλη, στην αγορά του Αμμάν μπορείς να βρεις πολλά περισσότερα από ένα ζευγάρι χείλια.

H πρωτεύουσα της Ιορδανίας βρίσκεται στο βόρειο και πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της χώρας. Περιβάλλεται από άνυδρα εδάφη στα οποία μικρά ελαιόδεντρα κάνουν την προσπάθεια τους να αναπτυχθούν και από ότι φαίνεται το πετυχαίνουν, μιας και η Ιορδανία παράγει αρκετή ποσότητα ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής.
PB030617 (1)

Το πέρασμα μου από την πόλη ήταν σύντομο. Σε ένα μόλις 24ωρο έπρεπε να πάρω μια μικρή γεύση της πιο κοινωνικοπολιτικά σταθερής χώρας της ευρύτερης περιοχής. Όπως είναι λογικό περιορίστηκα στο κέντρο της πόλης και άφησα ανοιχτούς λογαριασμούς με τη γοητευτική υπόλοιπη χώρα.

Αφήνοντας λοιπόν το σακίδιο μου σε ένα κεντρικότατο ξενοδοχείο της πόλης ξεχύθηκα στα πολύβοα στενά της. Στην κεντρική αγορά του Αμμάν υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για ντόπιους και τουρίστες, όμορφα παλαιοπωλεία, καταστήματα ρούχων, τροφίμων και πολλά άλλα. Τα χρώματα της ώχρας επικρατούν τριγύρω και οι μυρωδιές αναβλύζουν από παντού, από τα ζαχαροπλαστείο μέχρι και τα καταστήματα φαγητού.

Η Μέση Ανατολή φημίζεται για τα μπαχάρια και τον καφέ της, αξίζει λοιπόν να ξοδέψουμε λίγα δηνάρια για  φρεσκοαλεσμένο καφέ με κάρδαμο και τσάι πιπερόριζας.

Από πλευράς φαγητού, απολαυστικά χούμους και φαλάφελ μπορεί κανείς να απολαύσει σε πολλά μέρη. Εντελώς τυχαία βρέθηκα στο μαγευτικό Τζάφρα, στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Το συγκεκριμένο μέρος πέρα από την υπέροχη κουζίνα του είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις του ναργιλέ, μιας εκεί υπάρχουν δεκάδες γεύσεις και αρώματα.

Αν και ανίδεος παρακολουθούσα με δέος τις προσπάθειες του προσωπικού για τη σωστή χρήση και λειτουργιά του μεσανατολίτικου αυτού αξεσουάρ. Στο σημείο αυτό θα σας αναλάβει ο Σαμίρ (ή τελοσπάντων ένας εκ των υπαλλήλων), ο άνθρωπος επιμελείται το άναμμα και την προετοιμασία του ναργιλέ. Σίγουρα δεν είναι το άτομο με τα καθαρότερα πνευμόνια στον πλανήτη, μιας και περιφέρεται στο κατάστημα με τα σύνεργα του και ρουφά μέρος του καπνού από κάθε ναργιλέ. Όταν τελειώνει τη δουλειά του, τον παραδίδει με μαεστρία στην παρέα για να τον συνεχίσει, συνοδεία τσαγιού ή χυμών.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως το αλκοόλ καλά θα κάνετε να το ξεχάσετε κατά τη διαμονή σας στην Ιορδανία, ειδικά την περίοδο του ραμαζανίου.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kατά τη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων απαγορεύεται οι πιστοί να φάνε και να πιούμε οτιδήποτε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν εγχειρίδια σωστής συμπεριφοράς των μη μουσουλμάνων τουριστών, που τους προτρέπουν να μη τρώνε και να πίνουν δημοσίως, ως ένδειξη σεβασμού προς τους πιστούς.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Όσο αφορά τώρα το ασθενές φύλο, όπως εύκολα εννοείται η σεμνότητα στο ντύσιμο είναι υποχρεωτική. Τα αδιάκριτα βλέμματα των ντόπιων δεν υπάρχει περίπτωση να τα γλυτώσει μια “ακάλυπτη δυτική” και αυτό διότι το μαλλί θεωρείται άκρως σεξουαλικό. Οι Ιορδανοί είναι ένας πολύ ευγενικός λαός με ήθος και πίστη στους οικογενειακούς θεσμούς. Έχουν έντονο ταμπεραμέντο και συμπεριφορά, που εύκολα μπορεί να βρει κανείς πολλά κοινά με τους Έλληνες. Είναι επίσης φιλόξενοι και έχουν κάτι το κιμπάρικο. Η χώρα έχει την μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι η πιο πολιτικά σταθερή από τις χώρες της περιοχής.

 

IMG_3491

PB030620

Πέρα από την πρωτεύουσα που αξίζει την επίσκεψη μας, τα δυο πιο γνωστά τουριστικά σημεία της χώρας είναι η Νεκρά Θάλασσα και η μυστηριώδης Πέτρα.

Αν αναζητάτε καταλύματα στη χώρα ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.

Comments

comments


ABOUT THE AUTHOR

Runvel

Leave a Reply