Up

Όσοι αγαπάμε τους χάρτες και τη γεωγραφία γενικότερα, είναι σχεδόν σίγουρο πως αρεσκόμαστε να παρατηρούμε τα φυσικά σύνορα που οριοθετούν κάποιες περιοχές. Όπως τα Ουράλια όρη στη Ρωσία χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία, έτσι και ο ποταμός Νέστος διαχωρίζει τη Μακεδονία από τη Θράκη. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, χωρίζει το νομό Καβάλας από το νομό Ξάνθης.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια της χώρας μας, συνολικού μήκους 243 χιλιομέτρων. Οι πηγές του βρίσκονται στα ορεινά της νότιας Βουλγαρίας και το μακρύ του ταξίδι καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος, όπου και δημιουργεί τον υδροβιότοπο του Δέλτα του Νέστου.

Η χώρα μας έχει τη χαρά να φιλοξενεί τα 130 χιλιόμετρα, από το συνολικό μήκους του. Στο πέρασμα του δίνει ζωή στις παραποτάμιες περιοχές και τα νερά του φιλοξενούν πάμπολλα είδη ψαριών. Δίχως αμφιβολία όμως, το ομορφότερο τμήμα του είναι η διαδρομή από τη Γαλάνη στη Σταυρούπολη. Ένα υπέροχο τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε6 που διασχίζει τα στενά του Νέστου. Στο κείμενο αυτό θα ασχοληθούμε με τα πρώτα χιλιόμετρα του μονοπατιού.

 

img_3290

img_3295-copy

Μόλις 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης και λιγότερα από 50 από την Καβάλα, ο ποταμός Νέστος μοιάζει να λικνίζεται ανάμεσα στο ορεινό τοπίο. Υπέροχοι μαιανδρισμοί δημιουργούνται κατά το πέρασμα του ποταμού και ο ρους του μοιάζει να υπερνικά το βραχώδες περιβάλλον, κάνοντας το ταξίδι του προς τη θάλασσα να φαντάζει απτόητο. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, για τις ανάγκες υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετές στο Νέστο, παρόλα αυτά, τούτο δε γίνεται έντονα αισθητό στα όμορφα στενά του.

To συγκεκριμένο τόπο ευτύχησα να το γνωρίσω από πολύ νεαρή ηλικία. Η γειτονική Γαλάνη, είναι βλέπετε η γενέτειρα του παππού μου και ήταν πάμπολλες οι στιγμές που πέρασα βρεγμένος μέσα στα νερά του Νέστου ή περπατώντας στα παρόχθια μονοπάτια του. Η ζωή των ντόπιων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ποτάμι και με το σιδηρόδρομο που διασχίζει την περιοχή. Κάθε πέρασμα του τρένου ξυπνά νοσταλγικές μνήμες, φυγής και μετανάστευσης. Όλοι στο χωριό έχουν να σου διηγηθούν ιστορίες που αφορούν το τρένο και τα στενά. Από ατυχήματα που συνέβησαν κατά το παρελθόν, μέχρι τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν για τη διάνοιξη του σιδηροδρόμου.

img_3315 img_3310

Στη φυσική ομορφιά του τοπίου, ήρθε να βάλει το λιθαράκι της και η ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι από τις ελάχιστες φορές όπου ανθρώπινο χέρι συνέβαλε στη δημιουργία ενός ξεχωριστού τόπου. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, δημιουργήθηκε η σιδηροδρομική γραμμή του τμήματος Τοξότες-Σταυρούπολη. Ένα ζωτικής σημασίας έργο που έμελλε να ενώσει σιδηροδρομικά την Ευρώπη με την ανατολή. Στις βραχώδεις όχθες του ποταμού δημιουργήθηκαν αρκετά τούνελ ή γαλαρίες που λένε στη Γαλάνη, καθώς επίσης και ένα υπέροχο μονοπάτι παράλληλα με το ποτάμι για μεταφορά υλικών και ανθρωπίνου δυναμικού. Όλες αυτές οι δημιουργίες μοιάζουν να αφομοιώθηκαν στο φυσικό τοπίο και η ανθρώπινη παρέμβαση φαντάζει αμελητέα. Μόνο ο ήχος του τρένου που ενδέχεται να συναντήσετε εξερχόμενο μέσα από κάποια γαλαρία, θα προδώσει την παρουσία του ανθρώπου στο τοπίο.

img_3309-copy img_3303

Το πετρόκτιστο μονοπάτι που δημιουργήθηκε πάνω από τις γαλαρίες είναι ιδανικό για έναν αναζωογονητικό περίπατο. Οι κλίσεις του είναι ήπιες και στο σύνολο του είναι καλοδιατηρημένο. Τις βροχερές ημέρες απαιτεί λιγάκι προσοχή λόγω ολισθηρότητας. Ο Νέστος ρέει γαλήνιος στο πλάι σου και η φύση μεγαλουργεί στο σύνολό της. Μόλις σηκώσει κανείς το βλέμμα του στις βραχώδεις όχθες, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος γιατί τούτο το μέρος επιλέχθηκε ως κατοικία για διάφορα αρπακτικά πτηνά. Απόκρημνες πλαγιές και πλούσια βλάστηση αποτελούν τον ιδανικό τόπο για φώλιασμα σπανίων πτηνών. Τα στενά του Νέστου πολλές φορές αναφέρονται και ως Θρακικά Τέμπη, μια όμορφη κοιλάδα στην ακριτική Ελλάδα που κοσμεί τη Θράκη και τη Μακεδονία. Για να απολαύσει κανείς τα όμορφα στενά μπορεί να τα περπατήσει, να κωπηλατήσει μέσα σε αυτά με αφετηρία την Σταυρούπολη ή ακόμα να τα απολαύσει μέσα από το βαγόνι ενός τρένου, κάνοντας τη διαδρομή Τοξότες-Σταυρούπολη. Μια απίστευτη διάσχιση των στενών πλάι στο ποτάμι, για πολλούς την ομορφότερη σιδηροδρομική διαδρομή στην Ελλάδα.

img_3296 img_3323-copy

Είναι κάποιες στιγμές που χάνεσαι στη μαγεία της φύσης. Τέτοιες στιγμές νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε αυτόν τον τόπο, ο οποίος προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και είναι εντεταγμένος στο δίκτυο Natura 2000. Η ευρύτερη περιοχή των στενών του Νέστου αποτελεί ένα από τα διαμάντια της Βορείου Ελλάδος. Πολυχώρος δράσης και αναψυχής, τούτη η γωνιά της χώρας μας, ομορφαίνει με την παρουσία της τον ελληνικό βορρά και εγώ με τη σειρά μου καμαρώνω για το Θρακιώτικο 25% της καταγωγής μου.

Ακολουθεί ένα video των στενών από το κανάλι του Runvel στο Youtube:

Αν αναζητάτε καταλύματα στην περιοχή ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking

Comments

comments


ABOUT THE AUTHOR

Runvel

Leave a Reply