Up
 Απόκοσμο, εξωγήινο, μαγευτικό, γοητευτικό, τραχύ, ασυνήθιστο, ανεξερεύνητο είναι μερικά επίθετα που μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι το Hampi, τον ιερό τόπο στην άνυδρη ενδοχώρα της Ινδίας.
Τοποθετημένο σχεδόν στο κέντρο του Ινδικού νότου, η άλλοτε κραταιά πόλη του Hampi υπήρξε μέχρι και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο μετά το Πεκίνο. Άραβες έμποροι, Πέρσες κατακτητές και Πορτογάλοι άποικοι άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή.Όλοι τους στις αναφορές τους κάνουν λόγο για μια εύπορη και ευημερούσα περιοχή, όπου ανθούσε το εμπόριο.
 Στις μέρες μας το Hampi αποτελεί ένα σύμπλεγμα ναών και ινδουιστικών κτιρίων, που μοιράζονται μια έκταση 16 τετραγωνικών μιλίων με καλλιέργειες και άτακτα σπαρμένους βράχους . Το γεωλογικό αυτό θαύμα, οφείλεται στο ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια η περιοχή καλυπτόταν από τη θάλασσα, τα απομεινάρια της οποίας έχουν δημιουργήσει ένα ξεχωριστό περιβάλλον. Το σύνολο των μνημείων στην ευρύτερη περιοχή του Hampi, υπάγεται στα μνημεία της παγκόσμια πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco.
 
Οι ντόπιοι, μας παρουσίασαν την περιοχής τους ως το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της χώρας. Αριστουργήματα των ινδουιστικών βασιλείων του 14ου και 15ου αιώνα, στέκουν στην τραχιά γη της Καρνάτακα, δίπλα στις όχθες του ποταμού Tungabhandra.

Ορμητήριο της περιοχής αποτελεί η πόλη του Hospet. Μια ήσυχη ινδική πόλη του νότου με 200.000 κατοίκους, την οποία μπορεί να προσεγγίσει κανείς εύκολα με τρένο. Τούτη την πόλη προσέγγισε και το Golden Chariot, τo τρένο που μας φιλοξενούσε. Στο σιδηροδρομικό σταθμό επιβιβαστήκαμε σε λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε στον πολλά υποσχόμενο, αρχαιολογικό-θρησκευτικό χώρο. Στην είσοδο νεαροί μικροπωλητές προσπαθούσαν να πουλήσουν την πραμάτεια τους στους λευκόσαρκους δυτικούς τουρίστες. Από αναμνηστικές κάρτες, ξύλινα σκαλιστά σουβενίρ, μέχρι χειροποίητες φλογέρες. Μάλιστα οι τελευταίοι πωλητές για να κάνουν πιο δελεαστική την αγορά, έπαιζαν το τραγούδι του Τιτανικού, με τον επισκέπτη να νιώθει για λίγο Ντι Κάπριο ή Winslet στην ινδική ενδοχώρα, κάτω από το αδυσώπητο λιοπύρι.

 

Στην ευρύτερη περιοχή του Hampi μπορεί να εισέλθει κανείς από διάφορα σημεία. Με την έλευση του από την κεντρική είσοδο, θαυμάζει από ψηλά ένα υπέροχο τέμπλο με χρυσές αποχρώσεις. Πρόκειται για το Virupaksha temple, ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα της περιοχής. Στον προαύλιο χώρο του, πάμπολλες μαϊμούδες προσπαθούν με θράσος να ληστέψουν τροφή από τους επισκέπτες, ένας ελέφαντας περιφέρεται αλυσοδεμένος και πλήθος πιστών και τουριστών αναμειγνύονται με γυμνά πέλματα στους γύρω χώρους. Δε χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης αρχιτεκτονικής και σχεδίου, ώστε να αντιληφθεί την λεπτότητα των έργων και το κατασκευαστικό τους μεγαλείο. Λαξευμένα είδωλα με χαραγμένη πάνω τους κάθε λεπτομέρεια κοσμούν τον ιερό χώρο. Όπου και να κοιτάξει κανείς θα θαυμάσει αριστουργήματα απαράμιλλης ομορφιάς. Όσο η ώρα περνούσε, οι φωτογραφικές μας μηχανές προσπαθούσαν να απαθανατίσουν κάθε γωνιά του χώρου. Έπειτα, η  ξενάγηση μας συνεχίστηκε και στα γύρω ιερά. Είναι αλήθεια πως δύσκολα συγκρατεί κανείς τα ονόματα των μνημείων, για αυτό το λόγο θα τοποθετήσω λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες και δε θα επεκταθώ στις κατασκευαστικές και ιστορικές τους λεπτομέρειες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του Virupaksha Temple

Στην περιοχή εντός και εκτός μνημείου υπάρχει μια παράλληλη κοινωνία που ζει από τον τουρισμό. Ένας μικρός οικισμός, πολλά υπαίθρια μικρά καταστήματα με καρύδες και αναψυκτικά, καθώς και διάφοροι άλλοι μικροπωλητές, προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην από τους επισκέπτες. Όσο βαδίζει κανείς, τόσο αφουγκράζεται το μεγαλείο του πολιτισμού που δημιούργησε ένα τέτοιο ξεχωριστό τόπο. Τα περίτεχνα μνημεία, κοσμούν υπέροχες γλυπτές λεπτομέρειες και οι ογκώδεις πετρόκτιστες δεξαμενές αποθήκευσης νερού, φρόντιζαν για την υδροδότηση των κατοίκων κατά τους ξηρούς μήνες.
Ο ιστορικός τούτος τόπος, μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Ενδεχομένως, διότι δεν είχα δώσει τη δέουσα σημασία, μόλις μας ανακοινώθηκε η επικείμενη επίσκεψη μας στο χώρο. Θεώρησα πως θα ήταν ένα σύμπλεγμα αποτελούμενο από ινδουιστικά τέμπλα, του οποίου όμοια του, θα είχα επισκεφτεί και στο παρελθόν. Για καλή μου τύχη, έσφαλα. Η αχανής έκταση που περιλαμβάνει το Hampi, υπήρξε ένα από τα εντυπωσιακότερα μέρη που έχω δει στην Ινδία και κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Ίσως όμως το γεγονός ότι παραμένει σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, συμβάλλει στην ακαταμάχητη γοητεία του. Δίχως αμφιβολία αποτελεί ένα από τα δυνατά τουριστικά δυνατά χαρτιά της Καρνάτακα και της νότιας Ινδίας γενικότερα. Μελανό σημείο του αρχαιολογικού χώρου είναι το πλήθος των πεταμένων σκουπιδιών, τα οποία για τα δεδομένα της χώρας αποτελούν αμελητέα ποσότητα, για το κάλλος όμως της περιοχής είναι ανεπίτρεπτο.
Για να είναι ολοκληρωμένη μία επίσκεψη σε όλη την έκταση του Hampi, οι ντόπιοι λένε ότι χρειάζεται κανείς 2 ή 3 ημέρες. Εμείς από πλευρά μας, πήραμε μια αρκετά καλή εικόνα του χώρου στο συμπιεσμένο και άρτια οργανωμένο πρόγραμμα της μίας ημέρας. Λίγο η άγρια ομορφιά του τοπίου, λίγο τα περίτεχνα ανθρώπινα δημιουργήματα της αυτοκρατορίας Vijayanagara, η όλη περιοχή είναι από τα μέρη που θα συνιστούσα κάθε ταξιδιώτη που θα βρεθεί στην περιοχή, να το επισκεφτεί.
*Το Runvel επισκέφτηκε την περιοχή στα πλαίσια του “The Great Indian Blog Train“. Ενός χορηγούμενου ταξιδιού για bloggers, οργανωμένο από το Incredible India, υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού της Ινδίας. Τη διαμονή και τη μεταφορά μας ανέλαβε το ξεχωριστό πολυτελές τρένο, Golden Chariot.
Αν αναζητάτε καταλύματα στην περιοχή ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.

Το Virupaksha temple και οι υπέροχοι βράχοι γύρω από αυτό

Στο εσωτερικό του Virupaksha temple

Το fierce Yoga-Narasimha monolith

Το Shiva linga

Το Lotus Mahal

Οι στάβλοι των ελεφάντων

Μια από τις δεξαμενές νερού

Στο Achyutaraya temple ή αλλιώς Tiruvengalanatha temple. Η ίδια λεζάντα και στις τρεις επόμενες φωτογραφίες

  

Η στιγμή της απαθανάτισης της παραπάνω φωτογραφίας. Photo by @IncredibleIndia/ @JinsonAbraham

Comments

comments


ABOUT THE AUTHOR

Runvel

Leave a Reply