Είναι κοινή πεποίθηση πολλών ταξιδιωτών που έχουν περιπλανηθεί στην Ινδία, πως μία από τις ομορφότερες περιφέρειες της, βρίσκεται στον τροπικό νότο της χώρας. Η αγαπημένη Κεράλα, που γοήτευσε και τον υπογράφων. Αν και θα ήθελα να έχω επισκεφτεί περισσότερα μέρη της χώρας, όπως τον άγριο βορρά της και τις πόλεις λατρείας κατά μήκος του Γάγγη, αρκούμαι προς το παρόν σε μια καλή εικόνα που έχω από το νότιο τμήμα της ινδικής χερσονήσου.
Στη συγκεκριμένη ιστορία θα αναφερθώ σε μια διήμερη εξόρμηση που κάναμε στα πλαίσια του ταξιδιού γνωριμίας KeralaBlogExpress, όπου επισκεφτήκαμε την πόλη Alleppey και περιπλανηθήκαμε στα υγρά μονοπάτια των Backwaters με το υπέροχο houseboat όπου και διανυκτερεύσαμε. Το συγκεκριμένο μέρος βρίσκεται περίπου στο μέσο της Κεράλα, όπου ουσιαστικά αποτελεί την καρδιά της ευρύτερης περιοχής και αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο γοητευτικά τοπία της Κεράλα.
Σε μια ελεύθερη μετάφραση θα λέγαμε πως αναφερόμαστε στην περιοχή των “Πίσω Νερών” και όμως αυτό ακριβώς ισχύει. Πρόκειται για μια υγρή και δαιδαλώδη επιφάνεια παράλληλα της Αραβικής θάλασσας, όπου ανάμεσα τους υπάρχει μια λωρίδα γης, η ακτή Malabar. Ολόκληρη η αχανής περιοχή που αποτελεί σχεδόν τη μισή έκταση της περιφέρειας, καλύπτεται από λιμνοθάλασσες, ποτάμια, λίμνες, μικρά τμήματα στεριάς και τεχνητά κανάλια που λειτουργούν ως υδάτινοι δίαυλοι, ενώνοντας όλες τις προαναφερθείσες υγρές επιφάνειες μεταξύ τους. Τα περισσότερα κομμάτια γης αποτελούν το χώρο που κατοικούν οι ντόπιοι δημιουργώντας ξεχωριστές υδάτινες κοινότητες καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι περισσότερες εξ αυτών απαρτίζονται από ορυζώνες, μιας το ζεστό κλίμα σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία ευνοούν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Το τοπίο είναι μαγευτικό. Τα φοινικόδεντρα και τα ξύλινα σπίτια των ντόπιων μοιάζουν να επιπλέουν στο νερό. Πολλά αγροτεμάχια της περιοχής βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και όπως μας είπαν οι ντόπιοι, η περιοχή τους αποκαλείται και ως η Ολλανδία της Ινδίας.
Όπως φαντάζει λογικό, η ζωή των κατοίκων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο. Σε πολλά μέρη οι μετακινήσεις τους γίνονται με πλοιάρια, μιας και δεν υπάρχουν δρόμοι. Οι πιο προνομιούχοι κάτοικοι διαθέτουν τη δική τους βάρκα ή κάποιο κωπήλατο σκαφάκι. Είναι σύνηθες θέαμα τα παιδιά να βουτούν στα κανάλια,να παίζουν παράλληλα σε αυτά και να χειρίζονται δεξιοτεχνικά το κουπί από τη βάρκα των γονιών τους. Όλοι τους μοιάζουν τόσο εξοικειωμένοι. Πως να μην είναι άλλωστε μιας και το προαύλιο τους είναι ένα ποτάμι, μια λίμνη ή κάποιο κανάλι.

Το ποδόσφαιρο είναι παντού
Η καθημερινότητα των ενηλίκων δε διαφέρει από αυτή των νεαρών. Οι γυναίκες πλένουν τα ρούχα ή τα σκεύη τους στο νερό και η ζωή των ντόπιων αγροτών και ψαράδων συνυπάρχει επίσης με το φυσικό περιβάλλον. Η καθημερινότητα τους όμως, ολοένα και αλλάζει. Οι άλλοτε απομονωμένες κοινωνίες στους υγρούς λαβυρίνθους της νοτιοδυτικής Ινδίας, γίνονται περισσότερο εξωστρεφείς και αυτάρκεις χάρη στην σταδιακή αύξηση του τουρισμού. Η περιοχή αρχίζει να μπαίνει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με την άνοδο των επισκεπτών να δημιουργεί νέες προοπτικές για τους κατοίκους της περιοχής. Πλέον τα σπίτια και τα σκάφη των ντόπιων φιλοξενούν πληθώρα ταξιδιωτών. Τα πρώην αλιευτικά πλοιάρια έχουν πλέον τροποποιηθεί έτσι ώστε να φιλοξενούν τους τουρίστες και το πλήρωμα τους έπαψε πλέον να ρισκάρει τη ζωή του αλιεύοντας στα ανοιχτά της Αραβικής θάλασσας, προσφέροντας πλέον τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες.

Η καθημερινή μπουγάδα
Είναι αλήθεια πως τα εν λόγω πλοία ανήκουν συνήθως σε μεγάλες εταιρείες, όμως το εισερχόμενο συνάλλαγμα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ντόπιων. Ξεναγοί, χειριστές σκαφών, καθαριστές, μηχανικοί, ψαράδες, αγρότες που πουλούν την πραμάτεια τους, καθώς και πολλοί ακόμη, εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό. Ο καπετάνιος του πλοιαρίου που μας φιλοξενούσε, μας είπε πως η ζωή της οικογένειας του είναι πλέον καλύτερη. Όντας και αυτός ψαράς στον ανοιχτό ωκεανό για αρκετά χρόνια, βλέπει πλέον τη ζωή του πολύ πιο σταθερή και εύρωστη. Ζει κοντά στην οικογένεια του, δίχως να χρειάζεται να μπαρκάρει για εβδομάδες και το εισόδημα του μας είπε ότι είναι καλύτερο.
Η δική μας μέρα στην περιοχή ξεκίνησε στο μικρό λιμανάκι κοντά στην πόλη του Alleppey ή Alappuzha, όπου και βρισκόταν αραγμένα τα τουριστικά σκάφη που θα μας φιλοξενούσαν. Η ομάδα των τριάντα bloggers καθώς και τα μέλη της διοργάνωσης, θα μοιραζόμασταν σε 5 πλοιάρια και έπειτα από μια ημερήσια περιπλάνηση στα υδάτινα μονοπάτια της περιοχής, θα διανυκτερεύαμε εντός του πλοίου στις άριστα διαμορφωμένες δίκλινες καμπίνες του. Τα γαλήνια νερά και η πλούσια τροπική βλάστηση κάνουν την κάθε στιγμή επάνω στο πλοίο ειδυλλιακή. Οι εν πλω παροχές ήταν υψηλού επιπέδου. Τα γεύματα φτιάχνονταν στη μικρή κουζίνα που υπήρχε στην πρύμνη και σερβιρόταν στην τραπεζαρία που βρισκόταν στην πλώρη. Τα δωμάτια ήταν άνετα και ευρύχωρα και διέθεταν προσωπική τουαλέτα. Εντός του πλοίου υπήρχαν επίσης 2 ή 3 υπάλληλοι πολυτεχνίτες, οι οποίοι εκτελούσαν χρέη ναύτη, σερβιτόρου, βοηθού μάγειρα, καθαριστή κτλ.

Ο καπετάνιος του πλοιαρίου μας σε θέση μάχης
Όταν κατά τις απογευματινές ώρες είχαμε πλέον περιπλανηθεί αρκετά σε πολλά από τα κανάλια της περιοχής, ήρθε η ώρα να δέσουμε και να απολαύσουμε το όμορφο δειλινό σε κάποια απόμακρη προβλήτα, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Την απόλυτη ησυχία διέκοπταν ανά διαστήματα τα μικρά σκάφη των ντόπιων αλιέων. Για να βγούμε λιγάκι από το πλοιάριο και να απολαύσουμε από εκεί το δειλινό, περπατήσαμε στις άκρες ενός ορυζώνα. Στον ορίζοντα διέκρινε κανείς μονάχα νερό και τον ήλιο αργά και σταθερά να χάνεται στα βαλτώδη Backwaters.
Την επομένη, από την στιγμή που ανασυνταχθήκαμε και λάβαμε το πρωινό μας εν πλω, επιστρέψαμε λίγο πριν το μεσημέρι στην αρχική προβλήτα. Το 24ωρο ταξίδι στα κανάλια της περιοχής είχε φτάσει στο τέλους τους και μας περίμεναν νέες εξορμήσεις στη γη της Κεράλα.

Βαρκάδα κατά τη δύση του ηλίου
Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες που προσφέρουν διαμονή και ξεναγήσεις μέσα από ένα houseboat. Τα πλωτά αυτά ξενοδοχεία ποικίλουν μεταξύ τους και οι τιμές τους κυμαίνονται από χαμηλές μέχρι πολύ υψηλές ανάλογα με τις υπηρεσίες που διαθέτουν.
Τα Backwaters είναι μία από τις περιοχές της Κεράλα που με γοήτευσαν. Ίσως σε αυτό να ευθύνεται το γεγονός πως αποτελεί ένα ιδιαίτερο υδάτινο σύμπλεγμα με μικρά τμήματα εύφορης στεριάς, όπου δύσκολα συναντάς οπουδήποτε αλλού. Ο γλυκός αέρας επάνω στο κατάστρωμα κάνει το κλίμα της περιοχής πιο υποφερτό μιας και η υγρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Αναμφισβήτητα θα πρότεινα όποιον βρεθεί προς το συγκεκριμένο τμήμα της Ασίας, να αφιερώσει ένα διήμερο στην περιοχή και να θαυμάσει τη φυσική ομορφιά του τοπίου.
*Το Runvel βρέθηκε στην Κεράλα μαζί με άλλους 30 bloggers από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια του Kerala Blog Express session 4, προσκεκλημένο από το Kerala Tourism με σκοπό την προβολή της περιοχής.

Ο υπογράφων σε ρόλο καπετάνιου
Διαμονή στα Houseboats των εταιρειών:
Αν αναζητάτε καταλύματα στη χώρα ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.
COMMENTS (7)
Best Ayurvedic Clinic In Dubai
()
wonderful article.
Content Writing Company In Kerala
()
thank you for sharing nice content.
Luxury Houseboat in Kerala
()
informative article.
royal touch laminates price
()
Good write-up. Thank you for sharing.
Diagnostics centers in Wakad
()
Nice content. Thanks for sharing
dental implant in nashik
()
I just want to give a massive thumbs up for the excellent info you have here on this blog.
Dentist in nashik
Dental clinic in nashik
best dentist in nashik
dental implant in nashik
Hair transplant in nashik
Rejuvenation skin treatment
Top web development company in Pune
()
I just want to give a massive thumbs up for the excellent info you have shared on this blog.
Digital Marketing company in Baner Pune
Top Web development company in Pune
Best SEO Company in Pune
website design company in Pune
social media marketing in Pune
Top digital marketing companies in Pune
Best digital marketing agency in Pune
Digital marketing agency in Pune
Digital marketing company in Pune India
advertising agencies in pune
Marketing Agencies in Pune