Στον προαύλιο χώρο του Nobel peace center, στο κέντρο του Όσλο, υπάρχει ένας ξεχωριστός καμβάς που το μήκος του ξεπερνά τα 60 μέτρα. Ονομάζεται τοίχος της ειρήνης και κάθε χρόνο φιλοξενεί έργα με θέματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία.
Το χώρο τον επισκέφτηκα τον Ιούνιο του 2016 και έμεινα έκθαμβος από την τελειότητα του έργου. Φαντάστηκα πόσο δύσκολο είναι για κάποιον καλλιτέχνη να δημιουργήσει σε έναν υπαίθριο χώρο, ένα έργο μήκους 60 και ύψους 4 μέτρων. Τη χρονιά που διανύουμε, φιλοξενείται το έργο του κουρδικής καταγωγής street artist Shwan Dler Qaradaki που συνεργάστηκε με το Νορβηγό Johannes Høie. Το έργο ονομάζεται Unknown Numbers, αποτίει φόρο τιμής στην ελευθερία του λόγου και είναι ζωγραφισμένο απευθείας επάνω στον τοίχο ειρήνης, έξω από το κέντρο ειρήνης Νόμπελ.
Το έργο που φιλοξενείται στο συγκεκριμένο χώρο από τις 9 Ιουνίου 2016 και θα βρίσκεται εκεί μέχρι τη 1 Απριλίου του 2017, είναι στην ουσία 8 μεγάλα διαφορετικά πορτρέτα. Όλα με ένα κοινό παρονομαστή. Την ελευθερία του λόγου. Στο έργο συναντά κανείς πραγματικές ιστορίες και ο τοίχος μοιάζει να θέλει να στις αφηγηθεί. Ένας Κούρδος δημοσιογράφος φυλακισμένος στο Ιράν, μια συγγραφέας από το Μπαχρέιν, ένας Μεξικανός δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο γραφείο του και μερικοί ακόμη, έχουν τη θέση τους στο έργο.
Όλοι τους έχουν ένα κοινό. Έκαναν μεγάλες θυσίες στον αγώνα τους για ελευθερία του λόγου.Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ζωντανοί μέχρι σήμερα, είτε ελεύθεροι είτε φυλακισμένοι Αλλά κάποιοι από αυτούς έχουν πεθάνει στον αγώνα τους για την ελεύθερη έκφραση.
Ο τίτλος «Άγνωστοι αριθμοί» είναι συμβολικός και υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι που αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση και ουδείς τους γνωρίζει ή ακόμη χειρότερα, όλοι γνωρίζουν και άπαντες σιωπούν.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει και μια προσωπική ιστορία να διηγηθεί. Μέσα στο έργο των 60 μέτρων βρίσκεται ο αδερφός του, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Ιράκ στη δεκαετία του ογδόντα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
Για άλλη μια φορά η τέχνη μας μεταφέρει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, το ανάγκη του κόσμου για ελεύθερη έκφραση. Για αυτήν που κάποιοι έχουν δώσει μέχρι και τη ζωή τους στο αγώνα για την υπεράσπιση της. Το έργο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κέντρο του Όσλο, πολύ κοντά στο δημαρχείο, τα δικαστήρια και ακριβώς απέναντι από το σημείο που απονέμεται το νόμπελ ειρήνης.
Ακολουθεί και ένα μικρό video της πόλης από το κανάλι μου στο Youtube.
Aν θέλετε μπορείτε να εγγραφείτε κιόλας…