Στην καρδιά της Σρι Λάνκα υπάρχει μια πόλη, της οποίας το πλούσιο παρελθόν έχει αφήσει τα απαράμιλλα σημάδια του σε κάθε γωνιά της. Όντας πρώην πρωτεύουσα του βασιλείου της Κεϋλάνης για πολλούς αιώνες, η επιβλητική Anuradhapura αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα από τα μέρη της χώρας που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.
Χαμένη στο χρόνο και στα τροπικά πεδινά της χώρας, όπου τα μεγαλοπρεπή λατρευτικά κτήρια κάθε εποχής συνυπάρχουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής, η πόλη στις ημέρες μας αποτελεί της πρωτεύουσα της βορειοκεντρικής επαρχίας της χώρας που φέρει μάλιστα το όνομά της. Πρόκειται για ένα από τα 8 μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco που διαθέτει η Σρι Λάνκα και η παλιά της πόλη θεωρείται ιερή κατά τις βουδιστικές παραδόσεις . Ως πρώην μοναστικό κέντρο και ιστορική πρωτεύουσα της χώρας, η πόλη των 50.000 κατοίκων κουβαλά ένα τεράστιο ιστορικό βάρος και θεωρείται μία από τις ιερότερες περιοχές της χώρας.
Στην Ανουρανταπούρα ο επισκέπτης δε θα αντικρίσει έναν τόπο με σύγχρονο κέντρο, όπου η εμπορική ζωή της θα είναι εκεί συγκεντρωμένη. Από το μικρό μου πέρασμα συμπέρανα πως είναι μια πόλη η οποία δεν έχει σαφή όρια. Είναι σα να βρίσκεται ο επισκέπτης σε ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο, όπου η έκταση του ξεπερνά τα 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πλήθος μνημείων κάθε εποχής βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη και σίγουρα θα πρέπει να αφιερωθεί χρόνος, ώστε να εξερευνήσει κανείς όσο περισσότερα γίνεται. Στη περιοχή που πλέον ζει κατά βάση από τον τουρισμό, υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε να ξεναγηθεί κανείς και να γνωρίσει την ιστορία της. Από ιδιωτικές ξεναγήσεις με πολυτελές όχημα ή ακόμη με πολύωρες αυτόνομες πεζοπορίες, τα μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονήματα που συναντά κανείς βρίσκονται άλλοτε χαμένα και άλλοτε επιμελώς ανακαινισμένα σε κάθε γωνιά του τόπου.
Είναι γεγονός πως κατά την επίσκεψη μου στη χώρα, είχα τοποθετήσει τη συγκεκριμένη πόλη αρκετά ψηλά στη λίστα των τόπων που θα ήθελα να δω. Γοητευμένος από τις ιστορίες της και από το έντονο παρελθόν της, δε γινόταν να πάω κόντρα στο ένστικτο μου που επέμενε για μία ολιγοήμερη επίσκεψη στην Ανουρανταπούρα. Από τη μικρή μου εμπειρία και από το σύντομο πέρασμα μου, συμπέρανα πως ο καλύτερος τρόπος να γευτεί κανείς την πόλη είναι να μισθώσει ένα tuk tuk με τον ντόπιο οδηγό του ή να χρησιμοποιήσει ποδήλατο.
Κατά την επίσκεψη μου απήλαυσα και τις δύο αυτές εκδοχές. Στα κοντινότερα μέρη προς τον ξενώνα που διέμενα κινήθηκα με ένα νοικιασμένο ποδήλατο και στα μνημεία που έπρεπε να διαθέτει ο επισκέπτης εισιτήριο εισόδου εμπιστεύτηκα ένα ντόπιο οδηγό που εκτελούσε παράλληλα και χρέη ξεναγού. Σε διάφορα σημεία του χώρου υπήρχαν σημεία εισόδου και εκδοτήρια εισιτηρίων ιδιαιτέρως ακριβά. Κατόπιν πρότασης του οδηγού και έπειτα από μιας υποτιθέμενης συμφωνίας του με τους φύλακες του χώρου, πληρώσαμε λιγότερα χρήματα για να διαθέτουμε πλήρη και νόμιμη είσοδο στην ευρύτερη περιοχή, αποφεύγοντας το ακριβό εκδοτήριο. Πιθανότατα λαδώνοντας τους υπαλλήλους φύλαξης και έχοντας την έγκριση τους ξεκινήσαμε την περιπλάνηση στον τόπο. Ακόμη δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, πάντως σίγουρα δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός η οποία δε συνέφερε κανέναν. Από την μία διότι οι επίσημες αρχές στην ουσία αισχροκερδούν χρεώνοντας εισιτήριο για όποιον θέλει να περιπλανηθεί στην πόλη, η οποία δεν έχει σαφή όρια που διαχωρίζουν την παλιά με τη νέα και από την άλλη εμείς δίνοντας λιγότερα χρήματα, παράλληλα εξασφαλίσαμε ένα καλό χαρτζιλίκι για τους φύλακες του χώρου και φυσικά για τον ξεναγό.
Κατά την περιήγηση μας στο χώρο συνοδευόμασταν από ένα μόνιμο ψιλόβροχο, το οποίο οφείλει κανείς να το συνηθίσει. Έτσι είναι βλέπετε η καθημερινότητα στους τροπικούς κατά την περίοδο των μουσώνων. Δοθείσης της ευκαιρίας αξίζει να αναφέρω πως ποτέ μου δεν κατάλαβα ποια είναι η καταλληλότερη εποχή να επισκεφτεί κανείς τη Σρι Λάνκα. Σε κάθε μέρος που βρισκόμουν, οι ντόπιοι μου έλεγαν πάντοτε διαφορετική εποχή ως την πιο ιδανική. Τούτο έχει κάποια βάση μιας και από το βορρά μέχρι το νότο της χώρας και από τα πεδινά των ακτών μέχρι τα ορεινά της ενδοχώρας, οι καιρικές συνθήκες ποικίλουν και διαφέρουν ακόμη και σε διάστημα μερικών ωρών. Άγνωσται αι βουλαί του Βούδα.
H καταπράσινη φύση ανάμεσα στους υπέροχους λατρευτικούς τόπους, δημιουργούσαν ένα ξεχωριστό σκηνικό και η ξενάγηση ήταν πολύ όμορφη. Το δυσκολότερο σημείο αυτής ήταν να συγκρατήσει κανείς τα ονόματα των μνημείων και να καταλάβει από τη βαριά ντόπια προφορά του οδηγού, τους θρύλους που συνοδεύουν κάθε σημείο του. Είναι πράγματι γεγονός πως δεν απασχόλησα και πολύ το κουρασμένο μυαλό μου με περιττές μεταφράσεις και σε γενικές γραμμές αντιλήφθηκα πως η πόλη στο σύνολο της είναι εξαιρετικά λατρεμένος τόπος για τους απανταχού βουδιστές, μιας και φιλοξενεί κάποιο κομμάτι του ίδιου του Βούδα ως θησαυρό. Αν δεν απατώμαι το δόντι του.
Κατά το σύντομο πέρασμα μου από την πόλη και μετέπειτα κατά την επιστροφή μου στην πατρίδα αντιλήφθηκα πως τα ερείπια της Anuradhapura είναι ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα της Νότιας Ασίας. Το εκτεταμένο συγκρότημα περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή από αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά θαύματα, όπως τεράστιες dagobas (ναούς) ή στούπας, αρχαίες πισίνες και κτίσματα υπό κατάρρευση που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια των χιλίων χρόνων κυριαρχίας της Anuradhapura στη Σρι Λάνκα. Σήμερα, αρκετές από τις τοποθεσίες παραμένουν σε χρήση ως ιερά μέρη και ναοί. Η ζωή στην πόλη κυλά ομαλά έπειτα από δεκαετίες εμφύλιων συγκρούσεων και η πόλη πλέον παντρεύει το μεγαλείο του παρελθόντος με την απλότητα των σύγχρονων κατοίκων της. Αν βρεθείτε ποτέ στην χώρα θα σας συνιστούσα να αφιερώσετε μία ή δύο ημέρες στην πόλη αυτή και να κάνετε ια όμορφη αναδρομή στο αυτοκρατορικό παρελθόν της.
Αν αναζητάτε καταλύματα στη χώρα ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.