Η Ινδία δίχως αμφιβολία ξέρει να σε εκπλήσσει. Είναι τα χρώματα και τα αρώματα της , τα οποία άπαξ και τα νιώσεις μέσα σου, δύσκολα τα ξεχνάς. Από αρχιτεκτονικής πλευράς δε διαθέτει τόσα πολλά ξεχωριστά κτίσματα, αναλογικά πάντα με το πληθυσμό και δεδομένης της έκτασής της. Στην Ινδία ξεχωρίζει ο άνθρωπος και ο πολιτισμός και όχι η πέτρα με το τσιμέντο.
Στο άκουσμα και μόνο της λέξης Ινδία, συνειρμικά το μυαλό πηγαίνει στο μεγαλοπρεπές Taj Mahal. Δικαίως, μιας και θεωρείται από τα πιο καλαίσθητα κτίσματα στον κόσμο, το οποίο παράλληλα κρύβει και μια ξεχωριστή ιστορία αγάπης. Όχι τόσο επιβλητικό, αλλά μπορεί να παρομοιαστεί ως μικρό του ξαδερφάκι, είναι το μαυσωλείο του Tippu Sultan στη Mysore της Καρνάτακα στη νότια Ινδία.
Η επίσημη ονομασία του που θα βρεις κανείς σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς είναι Gumbaz και βρίσκεται στη μικρή πόλη Srirangapatna, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Mysore. Το όμορφο αυτό κτίσμα θεμελιώθηκε κατά τα έτη 1782-84 έπειτα από το εντολή του ηγέτη της περιοχής Tippu Sultan, ώστε να μετατραπεί σε μαυσωλείο και χώρος ταφής για τους γονείς του. Το 1799 έπειτα από το θανάσιμο τραυματισμό του κατά τη διάρκεια του 4ου πολέμου μεταξύ Άγγλων και της επαρχίας της Mysore, δόθηκε η εντολή από τους νικητές Εγγλέζους να θαφτεί και αυτός εκεί δίπλα από τους δικούς του, όπως επιθυμούσε.
O Τίγρης του Mysore, όπως ήταν γνωστός στους υπηκόους του ήταν ο κυβερνήτης του Βασιλείου του Mysore στη Νότια Ινδία, πρωτοπόρος του πυροβολικού και των πυραύλων και διάσημος μαχητής της ελευθερίας κατά των Βρετανών. Εισήγαγε μια σειρά διοικητικών καινοτομιών κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος νομισμάτων και ημερολογίου και ενός νέου συστήματος εσόδων από γη, ξεκινώντας παράλληλα την ανάπτυξη της βιομηχανίας μεταξιού. Ξεκίνησε επίσης ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που καθιέρωσε το Mysore ως μια σημαντική οικονομική δύναμη. Κάποιοι λένε πως κατά την ηγεμονία του στην περιοχή έβρισκε κανείς υψηλούς μισθούς και το βιοτικό επίπεδο ήταν το υψηλότερο στον κόσμο, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.
Οι μουσουλμάνοι της περιοχής τον λάτρευαν και συνεχίζουν να τον λατρεύουν. Το Gumbaz αποτελεί τόπο προσκυνήματος και στην ανάμνηση όλων είναι ο χαρισματικός ηγέτης που τους συσπείρωσε και αντιτάχθηκε κατά των Άγγλων αποικιοκρατών. Δεν ήταν όμως εξίσου αγαπητός στους Χριστιανούς και στους ινδουιστές της περιοχής. Δέχθηκαν αρκετές διώξεις από τον ίδιο και έγιναν πολλές προσπάθειες εξισλαμισμού του πληθυσμού. Ιστορίες γεμάτες θρησκευτικά πάθη και αίμα.
Το Gumbaz είναι σχεδιασμένο σε περσικό στιλ, με μεγάλο ορθογώνιο κήπο και με μονοπάτι που οδηγεί στο μαυσωλείο. Πολλά από τα φυτά ήταν προσωπική επιλογή του ίδιου του σουλτάνου και εισήχθησαν στην περιοχή από το Αφγανιστάν, την Περσία, από νησιά του Ινδικού και από διάφορα άλλα μέρη. Επίσης στον προαύλιο χώρο του μαυσωλείου υπάρχουν θαμμένοι και άλλοι συγγενείς του. Ο χώρος ενδείκνυται για μια όμορφη ημερησία εκδρομή και προτιμάται από ντόπιους και τουρίστες. Οι πανέμορφοι κήποι γεμίζουν από κόσμο και ιδανική ώρα να το επισκεφτεί κανείς είναι το σούρουπο. Τότε που τα χρώματα του δειλινού αντανακλούν επάνω στο κτίσμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος στο χώρο είναι ελεύθερη και όπως σε όλα τα μνημεία και τους λατρευτικούς τόπους της χώρας επιβάλλεται να είσαι ξυπόλητος ή να έχεις καλτσάκια μιας χρήσης όπως αυτά τα γελοία που φορώ στην παρακάτω φωτογραφία.
*Το Runvel επισκέφτηκε την περιοχή στα πλαίσια του “The Great Indian Blog Train“. Ενός χορηγούμενου ταξιδιού για bloggers, οργανωμένο από το Incredible India, υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού της Ινδίας. Τη διαμονή και τη μεταφορά μας ανέλαβε το ξεχωριστό πολυτελές τρένο, Golden Chariot.
Αν αναζητάτε καταλύματα στην περιοχή ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.