Μια σπηλιά σε μια απόκρημνη πλαγιά στο δυτικό τμήμα της Σάμου, λέγεται πως φιλοξενούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα το μαθηματικό Πυθαγόρα. Οι απόψεις για την παρουσία του στο σπήλαιο διίστανται. Άλλες αναφορές λένε πως βρέθηκε εκεί εξόριστος από τον τύραννο Πολυκράτη, με την κατηγορία πως διέφθειρε τους νέους του νησιού. Ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως όταν αναζητούσε χρόνο για διαλογισμό και έρευνα, απομονωνόταν στη συγκεκριμένη σπηλιά, η οποία έκτοτε φέρει το όνομά του. Όποια και να είναι η επικρατέστερη εκδοχή, ο χώρος αποπνέει μια μυστηριώδη αύρα και είναι πολύ λογικό να συνοδεύεται από θρύλους και παραδόσεις.
Ο ορεινός όγκος του μεγαλοπρεπή Κέρκη στέκει καμαρωτός στο ανατολικό Αιγαίο και τα σπλάχνα του μεταξύ άλλων φιλοξενούν το εν λόγω σπήλαιο. Μια βραχώδη πλαγία λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαραθόκαμπο ήταν η κατοικία του σπουδαίου φιλόσοφου πριν μεταναστεύσει για πολιτικούς λόγους στην Κάτω Ιταλία.
Δε χωρά αμφιβολία πως το πιο ενδιαφέρον σημείο του χώρου είναι στην είσοδο της σπηλιάς, όπου υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας, το οποίο κτίστηκε από τον όσιο Παύλο το Λατρινό. Ο ίδιος επηρεασμένος από την ιστορία του Πυθαγόρα θέλησε να ακολουθήσει τα πνευματικά του βήματα. Πίσω ακριβώς από το ξωκλήσι υπάρχουν δύο βάραθρα με κατηφορική κλίση. Μέχρι ενός σημείου είναι επισκέψιμα, υπάρχουν όμως κάποιες προειδοποιητικές επιγραφές από την αρμόδια υπηρεσία σπηλαιολογίας που ενημερώνουν για την επικινδυνότητα της περαιτέρω εισχώρησης στο σπήλαιο. Εντός αυτού φιλοξενούνται και ορισμένες όμορφες τοιχογραφίες. Μερικά μέτρα παραπέρα, υπάρχει και μια άλλη μικρή σπηλιά,η οποία αποκαλύπτεται στο σύνολό της. Στην είσοδο της υπάρχει μια πρόχειρη πέτρινη κατασκευή . Για να βρεθεί κανείς εκεί απαιτείται λίγο σκαρφάλωμα και για το λόγο αυτό έχει τοποθετηθεί ένα σκοινί σε κάποιο σημείο του μονοπατιού.
Το σπήλαιο βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από το Μαραθόκαμπο, εκ των οποίων τα μισά είναι ένας στενός ασφαλτοστρωμένος δρόμος και τα υπόλοιπα ένας σχετικά καλός χωμάτινος δρόμος. Απαιτείται σκληροτράχηλο όχημα, μιας και τα συμβατικά ΙΧ θα καταφέρουν εν μέρει να βρεθούνε στον τόπο, με το κίνδυνο όμως να υποστούν μικροβλάβες, κυρίως στο κάτω τμήμα τους από τις πέτρες του οδοστρώματος. Επίπλέον στο σημείο της αφετηρίας του μικρού μονοπατιού μπορεί να βρεθεί κανείς από τον Κάμπο του Μαραθοκάμπου, όπου απαιτούνται περίπου 3 χιλιόμετρα στενού τσιμεντόδρομου. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένα μικρό αναψυκτήριο καθώς και χώρος στάθμευσης. Από το σημείο τούτο απαιτείται ανάβασή 320 σκαλοπατιών, μέχρι να βρεθεί κανείς στην είσοδο του σπηλαίου.
Αν και η πρόσβαση λόγω οδικού δικτύου ήταν λιγάκι απαιτητική, η επίσκεψη στο σπήλαιο άξιζε τον κόπο. Ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν, όπου οι θρύλοι συναντώνται με την ιστορία και η ορθοδοξία με το αρχαιοελληνικό παρελθόν. Το γεγονός και μόνο ότι βάδισα στα ίδια σημεία με τον σπουδαίο Πυθαγόρα, κάνει την επίσκεψη αυτή μοναδική και την ανάβαση να μοιάζει παιχνιδάκι.
To Runvel ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στη Σάμο με την ευγενική χορηγία της Astra Airlines.
Για τη διαμονή σας στο νησί ρίξτε μια ματιά στη Booking.
Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια αξίζει να αναζητήσετε Εδώ.
You can also read it in English.
Ακολουθεί και το Video που ετοιμάσαμε για τούτο το όμορφο μέρος.
Για εγγραφή στο κανάλι μας πατήστε εδώ: