Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενυδρείο της χώρας μας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ένας υδάτινος κόσμος που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη και χιλιάδες οργανισμούς της Μεσογείου. Είναι δικαίως ένα από τα καμάρια του Δήμου Χερσονήσου, ο λόγος για το Cretaquarium- Θαλασσόκοσμος.
Τούτος ο μαγευτικός Θαλασσόκοσμος της Κρήτης προσφέρει στο κοινό την εμπειρία να απολαύσει από κοντά κάποια από τα υπέροχα είδη των θαλασσών μας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005 και από τότε χιλιάδες επισκεπτών κάθε ηλικίας έχουν ξεναγηθεί στο μαγικό του κόσμο.
Είναι ένας πολύ καλά προσεγμένος χώρος στη παραθαλάσσια περιοχή των Γουρνών, λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου. Στο σύνολο του το ενυδρείο διαθέτει δεξαμενές συνολικού όγκου 1.7000.000 λίτρων θαλασσινού νερού, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς. Τούτο επιτυγχάνεται διότι ο Θαλασσόκοσμος είναι κτισμένος σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, έχοντας έτσι άμεση πρόσβαση στο υπερπολύτιμο ύδωρ.
Διαθέτει επίσης σύγχρονα ακουστικά συστήματα ξενάγησης σε εννέα γλώσσες και πάμπολλες διαδραστικές εφαρμογές που δίνουν την αίσθηση της ενεργής συμμετοχής στον επισκέπτη.
Είναι πράγματι γεγονός ότι το Cretaquarium πέρα από τους προφανείς ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς του, υπηρετεί παράλληλα την έρευνα και την επιστήμη ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Είναι πόλος έλξης για όλες τις ηλικίες. Αναμφίβολα όμως τα παιδιά εκδηλώνουν εντονότερα το θαυμασμό τους και για αυτόν το λόγο ο Θαλασσόκοσμος ενδείκνυται για σχολικές εκδρομές. Τα σχολεία μάλιστα που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν ως την Κρήτη μπορούν να παρακολουθήσουν μια εκπαιδευτική ξενάγηση μέσω διαδικτύου.
Ο προαναφερθέντας ενθουσιασμός είναι έκδηλος στα μάτια όλων των επισκεπτών ανεξάρτητου ηλικίας, μιας και έχει κανείς τη δυνατότητα να θαυμάσει υπέροχα θαλάσσια πλάσματα σε απόσταση αναπνοής. Το ενισχυμένο συνθετικό υλικό που χωρίζει τον επισκέπτη από τα θαλάσσια αυτά είδη δίνει την αίσθηση ότι μπορεί κανείς να τα αγγίξει.
Γεγονός είναι ότι το κάθε ένα από τα είδη που υπάρχουν στο ενυδρείο έχει τη δική του γοητεία. Δίχως αμφιβολία όμως τα βλέμματα και τις εντυπώσεις κερδίζουν απευθείας οι καρχαρίες. Κινούνται αγέρωχοι και μεγαλοπρεπείς ακριβώς μπροστά από τους έκθαμβους θεατές που δε χορταίνουν να τους κοιτούν. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, εμφανίζονται όλο χάρη, πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών.
Το ενυδρείο φιλοξενεί επίσης πλήθος γνώριμων μας ψαριών όπως, τσιπούρες, ροφούς, σαργούς, σπάρους και πολλά άλλα. Επιπλέον υπάρχουν πάμπολλα οστρακοειδή και μαλάκια όλων των ειδών και αρκετά είδη ακόμα. Το κάθε ένα με τη δική του χάρη και γοητεία.
Ίσως σταθεί κανείς τυχερός και η ξενάγηση του περιλαμβάνει μια βόλτα στον αθέατο κόσμο του ενυδρείου, στα παρασκήνια του. Εκεί όπου ετοιμάζονται όλα με κόπο και ιδρώτα ώστε ο Θαλασσόκοσμος να λειτουργεί αρμονικά.
Σε μια τέτοια ξενάγηση λοιπόν είχε τη τύχη να συμμετέχει το Runvel χάρη στους υπευθύνους τουρισμού του Δήμου Χερσονήσου. Ξεκινήσαμε λοιπόν με το επιστημονικό προσωπικό του ενυδρείου να ανακαλύψουμε τι γίνεται παρασκηνιακά και τι συμβαίνει όταν τα φώτα κλείνουν. Η ξενάγηση περιελάμβανε μια βόλτα στο υπόγειο του κτηρίου όπου βρίσκεται το αντλιοστάσιο, το παρασκευαστήριο τροφών, οι θερμοστάτες (ένας για κάθε ένα από τις 60 διαφορετικές δεξαμενές του Cretaquarium) και πολλά άλλα.
Το ομορφότερο και πιο συναρπαστικό κομμάτι αυτής της backstage ξενάγησης, ήταν η θέα του ενυδρείου που φιλοξενεί τους καρχαρίες… από πάνω! Εκεί έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να περπατήσει πάνω από τα συναρπαστικά αυτά ψάρια και σχεδόν να τα ακουμπήσει. Δεδομένου ότι η απόσταση της μεταλλικής ράμπας ήταν τόσο κοντά στο νερό, η αδρεναλίνη θέλοντας και μη ανέβαινε στη θέα των πτερυγίων.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες λάβαμε επίσης για το τρόπο καθαρισμού όλου αυτό του μεγαλοπρεπούς κατασκευάσματος. Την ¨βρώμικη¨ δουλειά λοιπόν την αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι δύτες του ενυδρείου, οι οποίοι δυο φορές την εβδομάδα βουτούν στα νερά τις ώρες όπου είναι ανοιχτό στο κοινό και αναλαμβάνουν τη σχολαστική καθαριότητα του. Η εύλογη απορία όλων ήταν πως επιτυγχάνεται αυτό στη δεξαμενή με τους καρχαρίες. Πολύ απλά, τα φιλήσυχα και παρεξηγημένα αυτά ψάρια ταΐζονται συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Εφόσον οι δύτες γνωρίζουν ότι τουλάχιστον είναι χορτάτα, μπαίνουν σε ζεύγη και εργάζονται υποβρυχίως.
Ο ένας φυσικά φιλά τα νότα του άλλου , όπως είναι λογικό.
Τα συγκεκριμένα είδη καρχαριών είναι πολύ φιλικά και δεν έχουν επιθετικές τάσεις, απλώς η διαδικασία αυτή ακολουθείται για λόγους ασφαλείας.
Το Cretaquarium ήταν μια πολύ όμορφη δίωρη ανάπαυλα. Είναι ένα μέρος καλά προσεγμένο από ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν τη δουλειά τους. Όλα τα ζώα είναι σε αρίστη κατάσταση και η ποιότητα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το ενυδρείο της Κρήτης είναι από τα ομορφότερα τουριστικά αξιοθέατα της νήσου και μάλιστα είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά την Κνωσό. Επίσης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά του εξωτερικού.
Οπότε αν βρεθεί κανείς στην Κρήτη , πέρα από τις άλλες ομορφιές του Δήμου Χερσονήσου δε θα πρέπει να παραλείψει μια επίσκεψη στο Θαλασσόκοσμο της.
Λεπτομέρειες στο www.cretaquarium.gr
*Αν αναζητάτε τους ομορφότερους χώρους για τη διαμονή σας στο δήμο Χερσονήσου, επισκεφτείτε το Cretico.
Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια αξίζει να αναζητήσετε Εδώ.