Ένας τόπος με τόσο ισχυρό παρελθόν, είναι αδύνατο να μην έχει έντονο παρόν και μέλλον. Η Κρήτη λοιπόν κατά την μακραίωνη ιστορία της, έχει να επιδείξει σπουδαία ιστορικά ευρήματα που αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη.
Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του μινωικού πολιτισμού και καμάρι του Δήμου Χερσονήσου είναι τα Μάλια. Τα οποία μαζί με την Κνωσσό και τη Φαιστό συνθέτουν την τριάδα των κορυφαίων αρχαιολογικών μνημείων της Κρήτης.
Η ιστορία των Μαλίων χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρωτοκατοικήθηκαν πριν από 4.000 περίπου χρόνια και γύρω στα 1700 π.Χ καταστράφηκαν με τον ίδιο τρόπο που καταστράφηκε και η γειτονική Κνωσσός. Υπάρχουν ιστορικές ασάφειες και ανακρίβειες για τα αίτια της καταστροφής. Όλα όμως τα ιστορικά στοιχεία θεωρούν υπεύθυνο για αυτήν, ένα γιγαντιαίο παλιρροιακό κύμα που ακολούθησε την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Η καταστροφή λόγω φυσικών φαινομένων θεωρείται η επικρατέστερη στον επιστημονικό κόσμο.
Τους επόμενους αιώνες ανακατασκευάστηκαν αλλά ποτέ ξανά δεν βρήκαν την παλιά τους αίγλη. Στο απόγειο της δόξας του , το ανάκτορο των Μαλίων είχε μέχρι και διώροφα κτήρια και μόνο το ανάκτορο της Κνωσσού μπορούσε να το ανταγωνιστεί σε μεγαλοπρέπεια. Η γύρω περιοχή συνέχισε να κατοικείται και τα επόμενα χρόνια. Τούτο μαρτυράται από τα ευρήματα διαφόρων χρονικών περιόδων, τα οποία δηλώνουν την αέναη οικιστική δράση της περιοχής.
Το επισκέψιμο μέρος του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται ανατολικά του οικισμού των Μαλίων σε πολύ κοντινή απόσταση. Είναι κτισμένο σε παραθαλάσσια περιοχή δίπλα από την πανέμορφη παραλία του Ποταμού. Περιβάλλεται από τα εύφορα εδάφη της πεδιάδας των Μαλίων , όπου ελαιόδεντρα και μικροκαλλιέργειες γεωμήλου δίνουν μια ιδιαίτερη αύρα στο μεγαλειώδες μνημείο.
Το 1915 λοιπόν, έπειτα από τυχαίες ανακαλύψεις ευρημάτων από ντόπιους, έγινε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια ανασκαφών της περιοχής. Για τούτο ακριβώς το λόγο, το 2015 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την πρώτη ανασκαφή του. Πλήθος εκδηλώσεων και ξεναγήσεων θα λάβουν χώρα τη φετινή χρονιά στον αρχαιολογικό χώρο προς τιμήν της εκατονταετούς επετείου.
Το σημείο της περιοχής στο οποίο βρέθηκαν οι σπουδαιότερες ανακαλύψεις ονομάζεται Χρυσόλακκος και βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή. Το όνομα ¨Χρυσόλακκος¨ δεν προήλθε τυχαία, μιας και πριν γίνουν οι πρώτες επίσημες ανασκαφές είχαν γίνει πολλές ¨ανεπίσημες¨ προηγουμένως από χρυσοθήρες. Οι οποίοι για προφανείς λόγους, ονόμασαν έτσι την περιοχή.
Για καλή τύχη του πολιτισμού και της παγκόσμιας ιστορίας σώθηκε μεταξύ άλλων το αριστούργημα των Μαλίων. Το περίφημο κόσμημα με τις δυο μέλισσες που κοσμεί το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.
Στον ευρύτερο χώρο του ανακτόρου σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση πλήθος κεραμικών, χώροι αποθήκευσης και η περίφημη δεξαμενή Καθαρμών. Ένα σημείο το οποίο μοιάζει με λουτρό, όμως ο προορισμός του ήταν να καθαρίζει τις ψυχές και όχι το σώμα. Εύκολα μπορεί να διακρίνει κάνεις ότι στο ανάκτορο των Μαλίων η ποιότητα ζωής ήταν πολύ υψηλή, για την εποχή εκείνη. Η πολυτέλεια όσα χρόνια και αν πέρασαν είναι ευδιάκριτη.
Στο βλέμμα όλων των επισκεπτών αντιλαμβάνεται κανείς το δέος που νιώθουν, γνωρίζοντας ότι περιφέρονται σε χώρο με ιστορία 4 χιλιετιών. Τούτο το αριστούργημα αποτέλεσε αρχιτεκτονικό θαύμα της εποχής του και είναι απορίας άξιος, ο τρόπος κατασκευής του με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν.
Όποιος θέλει να καταλάβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μυστικά της κατασκευής του ανακτόρου των Μαλίων. Καλό είναι να επισκεφτεί το μικρό εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού μνημείου και να δει τις όμορφες μακέτες . Οι οποίες αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια τη μορφή που είχε η ευρύτερη περιοχή.
Εντύπωση προκαλούν επίσης, οι πρώτες φωτογραφίες των ανασκαφών, που αποτυπώνουν τους αγέρωχους Κρητικούς εργάτες με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους. Καθώς και οι εικόνες μικρών παιδιών της εποχής να περιφέρονται στον υπό ανασκαφή αρχαιολογικό χώρο.
Αναμφισβήτητα είναι το ιστορικό διαμάντι της περιοχής. Ένας τόπος που μαρτυρά την πολιτισμική κληρονομιά της μεγαλονήσου και το μεγαλείο ενός από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς στην παγκόσμια ιστορία, του Μινωικού. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δε νοείται επίσκεψη στην υπέροχη Κρήτη, δίχως να αποτίσουμε ένα φόρο τιμής στο ανάκτορο των Μαλίων.
*Αν αναζητάτε τους ομορφότερους χώρους για τη διαμονή σας στο δήμο Χερσονήσου, επισκεφτείτε το Cretico.
Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια αξίζει να αναζητήσετε Εδώ.
COMMENT (1)
Pingback: Στο ανάκτορο των Μαλίων - iscreta