Up

Έπειτα από αρκετά χρόνια κατανάλωσης καφέ, έφτασα πλέον στο σημείο να δηλώσω πως αποτελεί το αγαπημένο μου ρόφημα. Προσπάθησα να παραστήσω τον Βρετανό με κάθε λογής τσάι, αλλά μάταια. Είμαι από τους τύπους που αγαπώ τον καφέ και τον θέλω στη ζωή μου. Από αυτούς που δεν πίνουν ούτε περισσότερους, αλλά ούτε λιγότερους από δύο καφέδες την ημέρα. Αν και εκτιμώ τον καλής ποιότητας καφέ, αρκούμαι στον στιγμιαίο που φτιάχνω εύκολα και ανά πάσα στιγμή στο σπίτι ή την εργασία μου. Τον καφέ μου τον προτιμώ σκέτο και πριν από λίγα χρόνια αντιλήφθηκα ότι εξαρτώμαι από αυτόν , όταν έπειτα από ένα τριήμερο στη φύση μακριά από πολιτισμό, υπέφερα από αφόρητους και αδικαιολόγητους πονοκεφάλους, οι οποίοι αποδεδειγμένα οφειλόταν στην έλλειψη καφεΐνης. Αυτά το ολίγα για εμένα τα οποία πιθανότατα να μην σας ενδιαφέρουν καθόλου. Ίσως έχετε μεγαλύτερη απορία για το ποια ομάδα θα κερδίσει το πρωτάθλημα μπάσκετ στη Μογγολία, παρά για το πως πίνω τον καφέ μου, αλλά κάπως έπρεπε να ξεκινήσω τον πρόλογό μου.

Αν βάζαμε το μυαλό μας να σκεφτεί ορισμένες περιοχές παραγωγής καφέ ανά την υφήλιο, η σκέψη μας δικαιολογημένα θα πήγαινε σε μέρη της Κεντρικής ή Νότιας Αμερικής, στη νότια Αραβική χερσόνησο και στο κέρας της  Αφρικής, με επίκεντρο την Αιθιοπία. Οι συγκεκριμένοι τόποι αποτελούν τα μεγαλύτερα σε παραγωγή καφέ μέρη του πλανήτη και το προϊόν τους είναι αναγνωρίσιμο και ξακουστό παγκοσμίως.

Σαφέστατα υπάρχουν και άλλα μέρη στον κόσμο που έχουν γίνει προσπάθειες καλλιέργειας καφέ, άλλοτε με επιτυχία και άλλες φόρες όχι με τόσο. Ένα από τα κράτη που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στο συγκεκριμένο εμπόριο είναι η Ινδία. Εκεί όπου ο συνδυασμός του ευνοϊκού κλίματος, η μορφολογία του εδάφους και το φθηνό εργατικό δυναμικό ευνοούν την καλλιέργεια του. Όταν φυσικά αναφέρεται κανείς σε μία χώρα η οποία στην ουσία είναι υποήπειρος, οφείλει να είναι πιο συγκεκριμένος. Έτσι λοιπόν έπειτα από μελέτες, οι ειδικοί κατέληξαν πως τα παραπάνω ιδανικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή άριστης ποιότητας καφέ, υπάρχουν στα ορεινά της Καρνάτακα, στη νοτιοδυτική Ινδία.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φυτείες καφέ βρίσκονται σε υψόμετρα από 500 έως 1500 μέτρα και συνήθως συνυπάρχουν με άλλες καλλιέργειες μπαχαρικών. Αυτό διότι τα δέντρα που παράγουν την κανέλα, το μαύρο πιπέρι και οι θάμνοι του κάρδαμου, προσφέρουν την απαραίτητη σκιά που απαιτεί το καφεόδεντρο για να αναπτυχθεί.

 

Τα καφεόδεντρα φυτεμένα κάτω από την σκιά πελώριων δέντρων

Η επαρχία της Καρνάτακα παράγει το 70% της συνολικής παραγωγής καφέ στη χώρα, το υπόλοιπο 25% το μοιράζεται η Κεράλα με την νοτιοανατολική επαρχία Tamil Nadu και ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό κατέχουν οι λοιπές περιοχές της χώρας. Το κλίμα της νότιας Ινδίας ευνοεί στην καλλιέργεια των καφεόδεντρων και τούτο έγινε γνωστό αρκετούς αιώνες πριν, όταν σύμφωνα με την παράδοση ένας Ινδός μουσουλμάνος έπειτα από το προσκύνημα του στη Μέκκα, μετέφερε κρυμμένους κόκκους καφέ ανάμεσα στη γενειάδα του και εν τέλει τους φύτευσε στην περιοχή  Chandragiri Hills, σε υψόμετρο που σχεδόν άγγιζε τα 2000 μέτρα.

Στις μέρες μας υπάρχουν περίπου 250.οοο καλλιεργητές καφέ στην Ινδία, οι οποίοι παράγουν σχεδόν το 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι μουσώνες και η ανάλογη υγρασία που δημιουργείται στην περιοχή, ευνοούν στην ανάπτυξη του φυτού και έτσι ο καφές της Ινδία απόκτα καλή φήμη διεθνώς. Στις περιοχές της νότιας Ινδίας καλλιεργούνται οι δύο δημοφιλέστερες ποικιλίες Arabica και Robusta, με το 80% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται.

 

Με δυσκολία αντικρίζει κανείς τον ήλιο μέσα στις φυτείες

 

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες έμοιαζαν γοητευτικές και για καλή μας τύχη επισκεφτήκαμε μία από τις πιο φημισμένες και ακμάζουσες φυτείες καφέ της χώρας, στα πλαίσια του ταξιδιού για bloggers “The Great Indian Blog Train”. Του ξεχωριστού ταξιδιού με το μοναδικό πολυτελές τρένο της νότιας Ινδίας, το Golden Chariot. Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία ταξιδεύει από μέρος σε μέρος της Καρνάτακα, κυρίως τη νύχτα και το επόμενο πρωινό προσφέρονται ιδιαίτερες περιηγήσεις στον εκάστοτε τόπο άφιξης. Σε μία τέτοια ξενάγηση βρεθήκαμε στα δροσερά ορεινά της περιφέρειας και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε επί τόπου τα στάδια παραγωγής του αγαπημένου μας αφεψήματος.

Μία από τις πιο οργανωμένες εκτάσεις φυτειών καφέ στη χώρα, υπάρχει στο υπέροχο ξενοδοχείο The Serai Resorts στο Chikkamagalur. Περιμετρικά του εντυπωσιακού κτίσματος, βρίσκονται οργανωμένα θαμνοειδή καφεόδεντρα ανάμεσα σε καλλιέργειες μαύρου πιπεριού, οπωροφόρων και των ιδιαίτερων Jack fruits. Όλες οι καλλιέργειες είναι προσβάσιμες για τους επισκέπτες και τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται πεζοπορικές ή ποδηλατικές ξεναγήσεις ανάμεσά τους.

 

Ένα μέρος του πολυτελούς ξενοδοχείου που διαθέτει τις δικές του εκτάσεις με καφέ και μπαχαρικά

Κατά την άφιξη μας στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου, που διαθέτει τις δικές του εκτάσεις, οι υπεύθυνοι είχαν στήσει μια μικρή εορτή με χορούς και τυμπανοκρουσίες, συνοδευόμενη από μια κούπα ζεστού καφέ. Στην Ινδία συνήθως πίνουν το συγκεκριμένο ρόφημα με αρκετή ζάχαρη και πολλές φορές με γάλα, όπως συνηθίζουν και στο τσάι τους. Αν και η κούπα περιείχε ένα σκούρο υγρό που ήταν γλυκό για τα γούστα μου, η ποιότητα του ήταν εξαιρετική.

 

 

Η κούπα του καλωσορίσματος

Έπειτα ακολούθησε μια ξενάγηση σε ορισμένα βατά σημεία των καλλιεργειών πέριξ της ξενοδοχειακής μονάδας, ώστε να λάβουμε μια ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο συνυπάρχουν τα θαμνοειδή που παράγουν εκλεκτής ποιότητας καφέ, με τα φυτά που παράγουν μπαχαρικά. Από την μία στα χαμηλά παρατηρούσαμε τους καρπούς του καφέ με το κόκκινο χρώμα και λίγο υψηλότερα τα μικρά τσαμπιά με τους πράσινους κόκκους πιπεριού. Μιας και τα μονοπάτια ήταν σκιερά λόγω της πυκνής βλάστησης, αποτελούσαν το  ιδανικό μέρος για έναν όμορφο περίπατο. Όλα τα στάδια της παραγωγής του καφέ λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, διαθέτοντας μια κάθετη μονάδα παραγωγής. Από την σπορά, τη φροντίδα, την συλλογή, την αποξήρανση μέχρι τη συσκευασία, κάθε στάδιο επιβλέπεται από τους αρμόδιους υπεύθυνους.

 

Κόκκοι καφέ στα χέρια του ξεναγού μας

Η ενημέρωση μας στις όμορφες και προσεγμένες φυτείες έγινε από το προσωπικό της εταιρείας. Μετέπειτα ένα γεύμα στους όμορφους χώρους του ξενοδοχείου, καθώς και μια τελευταία κούπα καφέ έκλεισαν ιδανικά την όμορφη αυτή ξενάγηση στα δροσερά υψίπεδα της Καρνάτακα. Στις αποσκευές μας προστέθηκε και ένα δωράκι αγνού καφέ φίλτρου φετινής εσοδείας της εταιρείας Sidapur , η οποία από το 1921 παράγει εκλεκτό καφέ.  Με όμορφες εικόνες και με τη γεύση του καφέ στο στόμα, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο που θα μας οδηγούσε στη βάση μας. Στο τρένο μας για την ακρίβεια.

Είναι πράγματι γεγονός πως ήταν μια όμορφη και εποικοδομητική ανάπαυλα για εμένα καθώς ενώ έχω βρεθεί αρκετές φορές σε φυτείες  τσαγιού, βρέθηκα για πρώτη φορά σε καλλιέργεια καφεόδεντρων και έκανα ένα είδους προσκυνήματος στο αγαπημένο μου ρόφημα. Σίγουρα η όλη εμπειρία ήταν τουριστικού τύπου και δεν υπήρχε η αυθεντικότητα μιας αντίστοιχης επίσκεψης σε κάποιο ορεινό χωριό για παράδειγμα, όπου και θα γνωρίζαμε παράλληλα τη ζωή των αγροτών. Παρόλα αυτά ήταν μια ενδιαφέρουσα ημέρα.

 

Ανάπαυλα ανάμεσα στα bamboo και στα καφεόδεντρα

Αν κάποιος αγαπάει το συγκεκριμένο ρόφημα και θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του θα παραθέσω 3 tips για μια αρωματική κούπα, όπως μας τα εκμυστηρεύτηκαν οι ειδικοί:

  • Ο καφές πάντοτε να αποθηκεύετε σε μέρος δροσερό, σκιερό και στεγνό ώστε να διατηρεί το άρωμα του
  • Πάντα παρασκευάζετε και χρησιμοποιείτε φρέσκο υλικό για το ​​αφέψημα για μέγιστη γεύση και άρωμα. Μην θερμαίνετε ξανά το αφέψημα του καφέ, καθώς η γεύση θα χαθεί.
  • O φιλτραριστός καφές της νότιας Ινδίας σερβίρεται παραδοσιακά σε μικρού μεγέθους μεταλλικά ποτήρια που ονομάζονται Dabara. Αν προσθέτετε γάλα στον καφέ σας, προτείνεται να είναι αδιάλυτο και κρεμώδες.

Το Runvel επισκέφτηκε την περιοχή στα πλαίσια του “The Great Indian Blog Train“. Ενός χορηγούμενου ταξιδιού για bloggers, οργανωμένο από το Incredible India, υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού της Ινδίας. Τη διαμονή και τη μεταφορά μας ανέλαβε το ξεχωριστό πολυτελές τρένο, Golden Chariot.

Αν αναζητάτε καταλύματα στην περιοχή ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.

Comments

comments


ABOUT THE AUTHOR

Runvel

Leave a Reply

ΤΑ COOKIE ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΣ. ΕΦΟΣΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ COOKIE ΑΠΟ ΕΜΑΣ more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close