Up

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι κάπου εκεί στο βορρά βρίσκεται η Εσθονία. Μαζί με τη Λετονία και τη Λιθουανία είναι τα λεγόμενα  κράτη της Βαλτικής τα οποία απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής ένωσης το 1991.
Πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι το Ταλίν στο οποίο κατοικούν 400.000 και πλέον κάτοικοι, η πόλη διαθέτει σύγχρονα κτήρια , μοντέρνα εμπορικά κέντρα , πολύβουο λιμάνι και πολλά ακόμα. Δε χωρά αμφιβολία όμως, πως όλη η ομορφιά της κρύβεται στη καλά οχυρωμένη παλιά πόλη. Ένα σύμπλεγμα μεσαιωνικών κτηρίων που επικοινωνούν μεταξύ τους με δαιδαλώδη δρομάκια. Καθεδρικοί ναοί, παλιά οχυρά βρίσκονται παντού τριγύρω . Είναι πολύ ασφαλής στις μετακινήσεις όλο το 24ωρο. Σε όλη την παλιά πόλη κρύβονται μικρά εστιατόρια και μπαρ σε διάφορες γωνίτσες. Αξίζει να περιπλανηθείς και να την περπατήσεις από άκρη σε άκρη. Τα πλακόστρωτα στενάκια είναι πανέμορφα και ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.
Η πόλη έχει τη γοητεία της κάθε εποχή του χρόνου. Είναι πράγματι γεγονός πως για εμάς τους μεσογειακούς, καλύτερη εποχή να την επισκεφτεί κανείς είναι ο χειμώνας, καθώς τότε θα θα απολαύσει αρκετό χιόνι και εγγυημένα θα νιώσει έναν πραγματικό χειμώνα.

 

P2240062

486909_928947670476239_7731738343916533233_n-copy

1936963_928947727142900_562274539331035977_n-copy

Είναι αλήθεια πως το κρύο που θα συναντήσει κανείς στην πόλη είναι ξηρό και αρκετά υποφερτό με την κατάλληλη ενδυμασία. Τότε είναι που θα δει κανείς παγωμένη την Βαλτική και γενικά θα νιώσει τον χειμώνα στα καλύτερα του.

Η παλιά πόλη του Ταλίν είναι καταχορυμένη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco και η γοητεία της είναι απαράμιλλη. Κατά τη μακραίωνη ιστορία της, η πόλη πέρασε από διάφορους κατακτητικούς ζυγούς. Στη σύγχρονη ιστορία του και συγκεκριμένα από το 1940 και για τα επόμενα 50 χρόνια (πλην της τριετίας 1941-1944) ήταν υπό Σοβιετική κατοχή. Ίσως το μοναδικό στοιχείο που  μαρτυρά πλέον το σοβιετικό παρελθόν της χώρας είναι τα μέσα αστικής συγκοινωνίας και κάποια στιβαρά κομμουνιστικά κτίρια εκτός των τειχών της παλιάς πόλης.  Όλοι οι κάτοικοι πέρα των εσθονικών μιλούν  τη ρωσική και η πλειοψηφία τους μιλούν αγγλικά.

Αν διαθέτεται χρόνο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γειτονικό Ελσίνκι. Είναι σε απόσταση μόλις δυόμιση ωρών με πλοίο. Η πρόσβαση στο λιμάνι από την παλιά πόλη είναι εύκολη και απόσταση είναι μόλις δέκα λεπτά για ένα πεζοπόρο. Τούτη η εκδρομή στη γείτονα χώρα ενδείκνυται και για ημερησία. Η Εσθονία επίσης έχει πολύ φθηνότερο αλκοόλ σε σχέση με τη γειτονική Φινλανδία. Αν βρεθεί κανείς κατά εκεί, ειδικά το σαββατοκύριακο, μην εκπλαγεί αν γύρω του αντικρίζει περιφερόμενους μεθυσμένους Φινλανδούς με τα μπουκάλια ανά χείρας. Είναι μία συνήθης τακτική των απέναντι και ένα διήμερο μεθύσι στο Τάλιν είναι σχεδόν επιβεβλημένα για πολλούς νέους Φινλανδούς.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως οι χώρες της Βαλτικής έχουν μεγάλη παράδοση στο κεχριμπάρι και στα προϊόντα αυτού. Μη παραλείψετε να κάνετε ένα κομψό δώρο-ενθύμιο σε αγαπημένα πρόσωπα, το οποίο θα το βρείτε εύκολα σε όλη την πόλη στα πάμπολλα amber shop που υπάρχουν.

Αν αναζητάτε καταλύματα ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.

Comments

comments


ABOUT THE AUTHOR

Runvel

Leave a Reply