Είναι δύο σιαμαίοι ουρανοξύστες που ορθώνονται στον ουρανό της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία. Πρόκειται για τους Petronas Towers, τους δίδυμους πύργους της Ασίας. Για την ακρίβεια, τους υψηλότερους δίδυμους πύργους του πλανήτη.
Είναι γεγονός πως οι δύο υπερκατασκευές ύψους με συνολικό ύψος τα 452 μέτρα, δεν είναι απλώς δίδυμες, αλλά ενώνονται μεταξύ τους χάρη σε μία γέφυρα. Για την κατασκευή τους χρειάστηκαν 7 ολόκληρα χρόνια και κατά την εξαετία 1998 έως το 2004 υπήρξαν τα υψηλότερα κτήρια του πλανήτη. Δεν χωρά αμφιβολία πως πρόκειται για το μοντέρνο σύμβολο της πόλης και για το κατασκευαστικό καμάρι των κατοίκων της χώρας. Είναι ευδιάκριτοι από τα περισσότερα σημεία της Κουάλα Λουμπούρ και δεσπόζουν στο συνήθως μουντό ουρανό της πόλης.
Όλοι οι εδικοί έχουν συμφωνήσει πως επρόκειτο για ένα επίτευγμα της μηχανικής. Η σαθρότητα του εδάφους και η μορφολογία του υπεδάφους έκαναν την κατασκευή τους δυσκολότερη. Η πρωτεύουσα της Μαλαισίας είναι ουσιαστικά κτισμένη σε μια αμμώδη περιοχή, δίχως να υπάρχει το απαραίτητο βραχώδες υπέδαφος που θα ευνοούσε μια τέτοια υπερκατασκευή. Τούτο το γεγονός δεν αποτέλεσε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους κατασκευαστές, μιας και με τη βοήθεια χιλιάδων τόνων σκυροδέματος δημιούργησαν το κατάλληλο υπέδαφος, που θα σήκωνε το βάρος των Petronas Towers.
To όνομα τους οι πύργοι το οφείλουν στην κρατική πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία της χώρας, την Petronas. Να μη ξεχνάμε πως η ευημερούσα Μαλαισία, είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού πετρελαίου στην Ασία. Προφανώς τούτη την ευμάρεια ήθελαν να διατυμπανίσουν οι ντόπιοι, δαπανώντας 1,6 δις δολάρια για την κατασκευή των δίδυμων αυτών πύργων.
Όλα αυτά τα επτά χρόνια που χρειάστηκαν για να αποπερατωθεί το έργο, δύο εταιρείες ανταγωνίζονταν για το ποια θα παραδώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Την κατασκευή των ουρανοξυστών ανέλαβαν δύο κατασκευαστικές από διαφορετικές χώρες, μια Ιαπωνική και μία Νοτιοκορεατική. Όπως είναι γνωστό τούτες οι χώρες ανταγωνίζονται για τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα και όχι μόνο. Ας φανταστούμε λοιπόν, να κατασκευάζουν ταυτόχρονα, το ήμισυ η κάθε μια, του υψηλότερου έργου του πλανήτη. Έπρεπε να αποδείξουν κατά κάποιο τρόπο ποιος είναι ο καλύτερος στη Μαλαισιανή εταιρεία που τους ανέθεσε το έργο.
Επιπλέον, από πλευράς ντόπιων ήταν εξαιρετικά έξυπνο μιας και δεν υπήρχαν περιθώρια αβαριών και κωλυμάτων από τους δύο ανταγωνιστικούς κατασκευαστές, με αποτέλεσμα το έργο να παραδοθεί αρκετά πριν από την ημερομηνία παράδοσης, δουλεύοντας ακατάπαυστα και νυχθημερόν. Φυσικά και οι δύο εταιρείες καμαρώνουν, λέγοντας ότι παρέδωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Οι 88 όροφοι των κτηρίων στεγάζουν πλήθος γραφείων, πολλών εταιρειών. Ακόμα, στα χαμηλά πατώματα υπάρχουν εμπορικά κέντρα και πάμπολλα καταστήματα εστίασης. Οι πύργοι είναι επισκέψιμοι για το κοινό, μέχρι κάποιους συγκεκριμένους ορόφους. Η ασφάλεια του κτηρίου δεν σου επιτρέπει να επισκεφτείς την κορυφή του και να απολαύσεις τη θέα, μπορείς όμως να το κάνεις από τους χαμηλότερους ορόφους.
Είναι σαφές πως οι ανθρώπινες κατασκευές ολοένα και εξελίσσονται, δίχως να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο όριο. Τέτοια δημιουργήματα, μαρτυρούν πως ο κλάδος της κατασκευαστικής διαρκώς προοδεύει. Ορίζοντας νέα σύνορα και ξεπερνώντας τα παλιά.
Ιστορικά στοιχεία,
- Για την κατασκευή τους εργάστηκε και ένας Έλληνας αρχιμηχανικός ο Μανώλης Βελιβασάκης.
- Το 2001 ο Γάλλος αναρριχητής, γνωστός ως “ Άνθρωπος αράχνη” κατέκτησε την κορυφή του ενός πύργου, δίχως αναρριχητικό εξοπλισμό.
- Το 2015 τους επισκέφτηκε το Runvel.
Καλά να περνάτε!
Αν αναζητάτε καταλύματα στη χώρα ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.