Τα Νησιά Κέιμαν βρίσκονται στην Καραϊβική, νότια της Κούβας. Είναι ένα σύμπλεγμα τριών νήσων και αποτελούν βρετανικό υπερπόντιο έδαφος. Κατοικούνται από 50.000 κατοίκους και το κλίμα τους είναι τροπικό. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν αυτός που τα είδε πρώτος και τα ονόμασε Las Tortugas, μιας και στα ύδατα τους αντίκρισε πλήθος χελωνών που έμοιαζαν να τον υποδέχονται. Αφότου πέρασαν περίπου πεντακόσια χρόνια, τα είδα και εγώ. Αυτό έγινε από ένα παράθυρο αεροπλάνου και όχι από μια καραβέλα όπως ο μεγάλος θαλασσοπόρος.
Η πτήση ήταν από το Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα στη Νέα Υόρκη. Όπως κάθε φορά, έτσι και τότε, έκανα τα προσωπικά μου μαθήματα γεωγραφίας, ατενίζοντας από το παράθυρο. Μάντευα ποια πόλη είναι από κάτω μας, ποιο νησί έχει άραγε τέτοιo σχήμα και πολλά τέτοια, τα οποία με βοηθούν να ξεχνιέμαι κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Το νησί της φωτογραφίας είναι το Grand Cayman. Και ναι, το αντιλήφθηκα απευθείας χωρίς τη βοήθεια χάρτη. Είναι τούτο το ιδιαίτερο σχήμα που κάνει ξεχωριστό, ένα τέτοιο νησί στη μέση της Καραϊβικής. Δυστυχώς δεν είχα τη δυνατότητα να αποβιβαστώ στα εξωτικά αυτά νησιά, οπότε αρκέστηκα στο να τα θαυμάσω από τα 25000 πόδια.
Είναι γεγονός πως τα παραπάνω νησιά, έχουν γίνει γνωστά ανά τον κόσμο σαν φορολογικός παράδεισος και έδρα πολλών off shore εταιρειών. Με μηδενικό δείκτη φορολόγησης είναι λογικό να είναι έδρα πολλών εξ αυτών. Ξέπλυμα χρήματος, υπερπόντιες εταιρείες και πολλοί άλλοι οικονομικοί όροι, μας παραπέμπουν σε τούτα τα βρετανικά εδάφη. Ο τόπος που κάποτε υποδεχόταν πειρατές και διαφόρους φυγάδες, πλέον είναι από τα πιο πλούσια κράτη του πλανήτη και τα ποσά που διαχειρίζονται σε αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη είναι αμύθητα.
Ίσως αν έκανα μια βόλτα στην πρωτεύουσα Τζωρτζτάουν και στις παραλίες του νησιού, να έπαιρνα μια μικρή γεύση χλιδής και απληστίας, από τούτο το φορολογικό παράδεισο που ζει και κινείται γύρω από το τραπεζικό σύστημα.
Επιφυλάσσομαι.