Up

Στην παρακάτω ιστορία θα αναφερθούμε σε μερικά από τα στολίδια του ανατολικού Αιγαίου. Με στρατηγική θέση στις εσχατιές της πατρίδος μας τούτα τα μικρά νησιά, οφείλουμε να προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού, έχοντας ταυτόχρονα αμέριστο σεβασμό στους ακρίτες κατοίκους τους.

Με πληθυσμό να ξεπερνά τις 200.000 ψυχές, τα Δωδεκάνησα αποτελούν ένα σύμπλεγμα από εκατοντάδες νησιά και βραχονησίδες, εκ των οποίων τουλάχιστον 27 από αυτά έχουν μόνιμο πληθυσμό. Ίσως τα 12 εξ αυτών έχουν κλέψει την λάμψη, όμως υπάρχουν αρκετά ακόμη που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

Αγαθονήσι, Αρκιοί, Μαράθι. Τρία από τα μικρότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία κρύβουν πολλές ομορφιές. Τρία νησιά με τα οποία έχω αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς, μιας και τα είδα ελάχιστα από το κατάστρωμα του πλοίου που έκανε το δρομολόγιο Σάμος(Πυθαγόρειο)-Πάτμος και δεν κατόρθωσα να τα εξερευνήσω. Πρόκειται για μικρές βραχώδεις γωνιές της χώρας μας που όπως και πολλές άλλες, μεγαλώνουν κατά πολύ τα χωρικά μας ύδατα. Παρακάτω θα σας δείξω μερικές εικόνες των νησιών αυτών, τραβηγμένες από το κατάστρωμα του πλοίου, που θα συνοδεύονται με μερικές πληροφορίες.

Αγαθονήσι

Το Αγαθονήσι αποτελεί το βορειότερο τμήμα της Δωδεκανήσου και κατοικείται από περίπου 200 ανθρώπους. Πρόκειται για ένα τραχύ νησί με απάνεμους κολπίσκους, που διαθέτει τρεις οικισμούς. Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με τη αλιεία και τη γεωργοκτηνοτροφία, ενώ παράλληλα ξεκινούν δειλά δειλά τα βήματα τους προς το τουρισμό, με ολοένα και περισσότερα καταλύματα και υποδομές να δημιουργούνται.

 

Το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου

Αρκιοί

Τους Αρκιούς τους ακούμε ανά τακτά διαστήματα στα δελτία ειδήσεων και σε ενημερωτικές εκπομπές, ως το νησί με τον έναν εκπαιδευτικό και τους ελάχιστους μαθητές. Είναι ένας τόπος με λιγοστούς κατοίκους και αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλαρές και ανέμελες διακοπές. Μόλις το καράβι δέσει στο μικρό λιμάνι του, όσοι από τους κατοίκους περιμένουν κάποιον δικό τους ή κάποιο εμπόρευμα περιμένουν καρτερικά στην τσιμεντένια αποβάθρα. Στο νησί διαμένουν μόνιμα περίπου 45 ψυχές και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Πάτμου.

 

Το λιμάνι του νησιού

Μαράθι

Ένα νησί που η έκταση του θα μπορούσε να είναι ίση με το οικόπεδο ενός μικρού γαιοκτήμονα. Ο Μάραθος όπως αλλιώς αποκαλείται, διαθέτει μονάχα μερικά σπιτάκια και δύο ταβέρνες. Είναι ένα πολύ προσεγμένο και περιποιημένο νησάκι που ανήκει στο σύμπλεγμα των Αρκιών και κατοικείται από 5 ανθρώπους, οι 3 εξ αυτών είναι αδέρφια και διαθέτουν τα καταστήματα εστίασης.

 

Ο οικισμός του Μαραθίου

Κρυμμένα ανάμεσα στα Τηγανάκια, δύο από τα χιλιάδες ιστιοφόρα που επιλέγουν κατά τους θερινούς μήνες τις θάλασσες του Αιγαίου

 

Σε όλα τα παραπάνω νησάκια εκτελούνται συχνά δρομολόγια είτε από την Πάτμο και τους Λειψούς ή από τη Σάμο. Τους θερινούς μήνες διοργανώνονται καθημερινές ημερήσιες εκδρομές από τα μεγαλύτερα νησιά και πλήθος κόσμου συγκεντρώνονται και δίνουν ζωή στις μικρές αυτές νησίδες.

Στα νησιά της ακριτικής Ελλάδος χτυπά εντονότερα η καρδιά του ελληνισμού. Σε εκείνα τα μέρη οι κάτοικοι φυλούν Θερμοπύλες, έχοντας ελάχιστη έως ανύπαρκτη κρατική βοήθεια. Στα άγονα βράχια του Αιγαίου κυμάτιζε, κυματίζει και θα συνεχίσει να κυματίζει περήφανα η γαλανόλευκη.

Διαβάστε επίσης την ιστορία μου από το Φαρμακονήσι.

To Runvel ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στη Σάμο και από εκεί εξόρμησε στα νησιά, με την ευγενική χορηγία της Astra Airlines.

Αν αναζητάτε καταλύματα ρίξτε μια ματιά στη Booking.

Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια αξίζει να αναζητήσετε Εδώ.

Comments

comments


ABOUT THE AUTHOR

Runvel

    COMMENT (1)

Leave a Reply