Στα πεδινά της βόρειας Κροατίας και σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το Ζάγκρεμπ, βρίσκεται μία καινοτόμα πόλη των 47000 κατοίκων. Το Βάραζντιν. Mια όμορφη μητρόπολη της γύρω περιοχής σε πολλή κοντινή απόσταση από τα σύνορα της Σλοβενίας. Eίναι η πόλη του μπαρόκ, των νέων, της μουσικής, των λουλουδιών και των ποδηλάτων. Όπως υπερηφανεύεται η δημοτική αρχή. Την αποκαλούν επίσης “Μικρή Βιέννη” με πλούσια φυσική κληρονομιά, με πάρκα και τέχνες. Όλα αυτά στη νότια όχθη του ποταμού Drava.
Σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή, οι πρώτες αναφορές στην πόλη είναι από το 1181 σε έγγραφο του βασιλιά Μπέλα Γ’ της Ουγγαρίας και έγινε οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο της βόρειας Κροατίας. Η πόλη οχυρώθηκε για να αντισταθεί στις τουρκικές επιδρομές και στις αρχές του 13ου αιώνα εγκαταστάθηκαν Ιππότες Ουσπιταλιέρι, που έχτισαν εκκλησία και μοναστήρι. To 1756 το Βάραζντιν έγινε πρωτεύουσα της Κροατίας. Μια φωτιά το 1776 κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και πρωτεύουσα έγινε ξανά το Ζάγκρεμπ. Στον 20ο αιώνα το Βάραζντιν εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κέντρο της βορειοδυτικής Κροατίας. Η οικονομία της πόλης δεν επηρεάστηκε από τον πόλεμο του 1991 και υπάρχουν σε αυτήν σημαντικές βιομηχανίες όπως η Varteks (υφάσματα), η Vindija (τρόφιμα), μεταλλουργικές και κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής και οικονομικού-τραπεζικού τομέα.
Είναι γεγονός πως στην πόλη μεταβαίνει κανείς πολύ εύκολα από την πρωτεύουσα της χώρας. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος και αυτός που ακολούθησα προσωπικά ήταν αυτός του λεωφορείου. Παρόλο που η απόσταση είναι περίπου 80 χιλιόμετρα, η διαδρομή διαρκεί από 90 ως 120 λεπτά. Αυτό διότι αφενός δεν υπάρχει σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, παρά μόνο εθνική οδός διπλής κατεύθυνσης και αφετέρου στη διαδρομή γίνονται πάρα πολλές στάσεις σε κάθε χωριό που περνά. Μιας και το Βάραζντιν είναι η μεγαλύτερη πόλης της περιοχής και παράλληλα εκπαιδευτικό κέντρο, πλήθος μαθητών από τη γύρω επαρχία χρησιμοποιούν καθημερινά το λεωφορείο για τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις. Σε κάθε χωριουδάκι επιβιβάζεται κάποιο παιδί με σκοπό να πάει στην πόλη. Στην επιστροφή δε, ορδές εφήβων κατακλύζουν το σταθμό λεωφορείων για το αντίστροφο δρομολόγιο.
Το Βαράζντιν έχει ένα ήσυχο και περιποιημένο κέντρο με διάφορα καταστήματα εστίασης, δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα λιανικής. Στα βόρεια τείχη της παλιάς πόλης υπάρχει και ένα κάστρο που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Πρόκειται για ένα όμορφο μέρος με υπέροχα πάρκα που το περιτριγυρίζουν. Είναι ένας τόπος συνάντησης και σημείο αναφοράς για τους ντόπιους. Σαφώς δεν είναι ένας τόπος που θα σε συναρπάσει =, είναι όμως μια μικρή πόλη με χαρακτήρα και ήσυχο τρόπο ζωής. Μια πόλη καλλιτεχνική που υπερήφανα προβάλει την μπαρόκ αρχιτεκτονική της.
Αν αναζητάτε καταλύματα στην περιοχή ρίξτε μια ματιά στη Booking.