Μεγαλοπρεπές και επιβλητικό το κάστρο της Μύρινας, μοιάζει να εποπτεύει την πρωτεύουσα της Λήμνου εδώ και αιώνες. Είναι κτισμένο σε στρατηγικό σημείο, στον απόκρημνο βράχο που δεσπόζει πάνω από τη Μύρινα. Από ασφαλές ύψος ελέγχει τους φυσικούς ορμίσκους της πόλης, καθώς και μεγάλο τμήμα των ακτών του νησιού. Αποτελεί το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου και είναι ένα από τα καμάρια των Λημνιών.
Με ιστορία που κρατά από τα προχριστιανικά χρόνια, το κάστρο της Μύρινας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Με την πάροδο των ετών άλλαζε διοίκηση και όψη. Μινύες, Πελασγοί, Γενοβέζοι και Οθωμανοί είναι μερικοί από τους κατακτητές της νήσου. Όλοι τους συνέβαλαν ώστε το κάστρο να αποκτήσει τη σημερινή τελική του μορφή, βάζοντας ο καθένας το ξεχωριστό του λιθαράκι. Σαν άλλη Ακρόπολη της Λήμνου το φρούριο της Μύρινας απλώνεται σε βραχώδη και δύσβατη περιοχή, σε ύψος που αγγίζει τα 120 μέτρα. Από εκεί ψηλά προστάτευε και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας, να ελέγχει την πρωτεύουσα του νησιού. Η Μύρινα έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Είναι η μοναδική πόλη, όπου ένας Ρωμαίικος γιαλός συνυπάρχει αρμονικά με έναν τουρκικό, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του φρουρίου της πόλης.
Είναι γεγονός πως ορισμένα τμήματα του κάστρου καθώς και το εξωτερικό τείχος, σώζονται σε καλή κατάσταση. Η ιστορία μοιάζει να ζωντανεύει στην πόλη και ο επισκέπτης του νησιού καλό είναι να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του, εξερευνώντας το Κάστρο της Μύρινας ή Παλαιόκαστρο. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη μιας και βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού. Τα καλοδιατηρημένα μονοπάτια θα σε οδηγήσουν στην καρδιά του οχυρού και από εκεί λίγα μέτρα παραπέρα, επιβάλλεται ένα διάλειμμα για να απολαύσεις την πανοραμική θέα της πόλης και μεγάλο τμήμα του βορείου Αιγαίου.
O άνεμος συνήθως λυσσομανά στα υψηλά μέρη του κάστρου που μοιάζουν τόσο εκτεθειμένα. Το οχυρό γίνεται έρμαιο των καιρικών συνθηκών και της διάθεσης του αέρα. Τούτο γίνεται εύκολα αντιληπτό, καθώς το βλέμμα χάνεται στην απεραντοσύνη της θάλασσας, δίχως να παρεμποδίζεται από κάτι.
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ο μεγάλος αριθμός ελαφιών που ζουν εντός και πέριξ του κάστρου. Πρόκειται για πλατώνια Ρόδου που μεταφέρθηκαν στη Λήμνο μερικές δεκαετίες πριν. Όχι μόνο προσαρμόστηκαν, αλλά έχουν δημιουργήσει μια υγιή και συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινωνία.
Επίσης, εντός των τειχών, διάφορα δέντρα έχουν βρει το απάνεμο καταφύγιο τους και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με τα μισογκρεμισμένα πέτρινα ντουβάρια.
Το βράδυ το οχυρό μεταμορφώνεται. Είναι αλήθεια πως κατά τις νυχτερινές ώρες, απολαμβάνουμε το κάστρο επιμελώς φωτισμένο. Τα τείχη αποκτούν άλλη διάσταση και μοιάζουν να αιωρούνται στον ουρανό της Λήμνου. Το Παλαιόκαστρο δεσπόζει στη Μύρινα, οι πληγές του μαρτυρούν το πέρασμα των ετών και αποτελεί ένα από τα στολίδια της Μύρινας και ολόκληρης της νήσου. Είναι γεγονός πως πολλοί προσπάθησαν να το κυριεύσουν και να το κατακτήσουν, παρόλα αυτά όμως στέκει ακόμα και στις μέρες, στιβαρό και επιβλητικό να αγναντεύει το Βόρειο Αιγαίο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Pravlis Travel και Taste Lemnos για την όμορφη ξενάγηση και φιλοξενία.
Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια αξίζει να αναζητήσετε Εδώ.
Για περισσότερη Λήμνο ΕΔΩ.
Aν αναζητάτε κατάλυμα στο νησί ρίξτε μια ματιά στη Booking.