Το δεύτερο μέρος της ξενάγησης μου στον υπέροχο αυτό ιερό τόπο, θα ξεκινήσει κάπου στα μισά της διαδρομής. Όπως αναφέρθηκε στο Α’ μέρος, δε θα σταθώ τόσο στα ιστορικά στοιχεία και τους θρύλους που συνοδεύουν το Angkor Wat, αλλά στην περιγραφή της επίσκεψης μου. Άλλωστε έχουν γραφτεί πάμπολλα αξιόλογα βιβλία για το συγκεκριμένο προσκύνημα από καταξιωμένους ιστορικούς.
Όσο λοιπόν περιπλανιόμουν κάτω από τον αδυσώπητο ήλιο και έψαχνα τις κατάλληλες γωνίες για την καλύτερη δυνατή φωτογραφική λήψη, ο Bunnak απολάμβανε το διάλειμμα του. Ξαπλωμένος σε μία αιώρα συνομιλούσε με τα φιλαράκια του και με περίμενε. Σε πάρα πολλά σημεία της ευρύτερης περιοχής του ιερού χώρου υπάρχουν καταστήματα με αναμνηστικά είδη, εστιατόρια και ημι-οργανωμένες τουαλέτες. Κάπου εκεί υπήρχε το εστιατόριο Νο 23 , που είχαμε ορίσει ως τόπο συνάντησης με τον φίλο οδηγό.
Είναι γεγονός ότι παρά τον ενθουσιασμό και την λαχταρά να δεις κάθε λεπτομέρεια του Angkor, ένα πεντάλεπτο διάλειμμα για νερό ήταν απαραίτητο. Ανανεωμένοι και φρέσκοι λοιπόν ξεκινήσαμε για το υπόλοιπο της περιοχής. Σε εκείνο το σημείο ρώτησα λοιπόν τον οδηγό μου που βρίσκεται το Ta Prohm. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του ιερού τόπου. Αναφέρομαι στο δέντρο που ανέπτυξε ριζικό σύστημα εντός των τειχών του ναού.
Ήταν δεδομένο ότι θα περνούσαμε από εκείνο το σημείο και θα βρισκόμασταν εκεί το επόμενο μισάωρο, εφόσον θαυμάζαμε τα υπόλοιπα αριστουργήματα της εποχής των Χμερ.
Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρω ότι κατά τον αιματηρό εμφύλιο της Καμπότζης τη δεκαετία του ’70, όντας η χώρα υπό τον έλεγχο των ερυθρών Χμερ, ο ιερός αυτός τόπος δέχθηκε ισχυρά πλήγματα και υπέστη τρομερές καταστροφές. Στόχος τους ήταν η αγροτική κολεκτιβοποίηση της χώρας και οτιδήποτε ήταν του πνεύματος και των θρησκευτικών πεποιθήσεων (όπως το Angkor) θεωρείτο απειλή και έπρεπε να καταστραφεί. Παρ’ όλα αυτά σώθηκε σε μεγάλο βαθμό και εδώ και δεκαετίες, πολλές ξένες εταιρείες (κυρίως κινεζικές) αναλαμβάνουν την αναστήλωση τμημάτων του μαγευτικού αυτού αξιοθέατου. Σε πολλά σημεία του αρχαιολογικού χώρου εκτελούνται εργασίες συντήρησης μνημείων, δίνοντας μια επιπλέον ώθηση στην κατακερματισμένη τοπική οικονομία.
Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εξαρτώνται οικονομικά από το ιερό και κάθε δολάριο που πέφτει στην τοπική αγορά είναι ζωτικής σημασίας. Τούτο το ένιωσα από την πρώτη στιγμή και καβάλα στο Honda του Bunnak οι σκέψεις και οι ιστορικές αναλύσεις παρέλαυναν στο μυαλό μου. Η διαδρομή με το δίκυκλο συνεχιζόταν άλλοτε στους χωμάτινους πολυσύχναστους δρόμους και άλλοτε από στενά δρομάκια ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, που τα γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι οδηγοί.
Έχοντας διανύσει κάποια χιλιόμετρα σε υπέρπυκνα τροπικά μονοπάτια, κάποια στιγμή ξεπρόβαλε ο ναός που αναζητούσαμε, το Ta Prohm. Ένα κύμα επισκεπτών υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή και έλειπε ένας Έλληνας ταξιδιώτης για να συμπληρωθεί το καρέ. Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει ο ναός είναι θετική, όχι όμως ενθουσιώδης. Είναι ένα καλά συντηρημένο μνημείο και ένα τεράστιο δέντρο ξεπροβάλει μέσα από αυτό. Μόλις περπατήσεις λιγάκι και εισέλθεις στο μνημείο, μαζί με το ριζικό σύστημα του δέντρου ξεπροβάλει και ο ενθουσιασμός.
Ένα θαύμα της φύσης είναι άριστα κρυμμένο στην επαρχία της Καμπότζης.
Ο συγκεκριμένος ναός από το 1992 ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και αποτελεί ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα εντός του Angkor. To μόνο σίγουρο είναι ότι, τα φλας όλων των φωτογραφικών μηχανών θα φωτίσουν το ναό και οι πάμπολλοι τουρίστες θα συνωστίζονται για την καλύτερη οπτική γωνία.
Στο Ta Prohm ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και οι ανθρώπινες κατασκευές δίνουν μια άνιση μάχη ενάντια στη φύση. Προς το παρόν τούτη η μάχη μοιάζει ισόπαλη, μιας και το ριζικό σύστημα των πανύψηλων δέντρων έχει γίνει ένα σώμα με τα θεμέλια του ναού. Το θέαμα είναι σουρεαλιστικό, αλλά κατά ένα παράξενο λόγο μοιάζει πολύ οικείο. Ίσως να παίζουν ρόλο οι αμέτρητες εικόνες του στο διαδίκτυο, οι διάφορες εκπομπές-ντοκιμαντέρ που είχαν αφιέρωμα στο ναό ή ακόμα η ταινία Tomb Raider που έκανε μέρος των γυρισμάτων της εκεί. Το σίγουρο είναι ότι η διασημότητα της Jolie και η παντοδυναμία του Hollywood, έδωσαν μια επιπλέον ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του ιερού αυτού τόπου.
Την εποχή που βρέθηκα στην περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη διάφορα έργα συντήρησης στο ναό και έτσι σε ορισμένα σημεία ήταν αδύνατη η πρόσβαση. Η ιδανικότερη ώρα να το επισκεφτεί κανείς είναι νωρίς το πρωί ή πριν τη δύση του ήλιου. Τότε μόνο θα αποφύγει τις ορδές των διψασμένων επισκεπτών.
Έπειτα από δεκάδες λήψεις από κάθε πιθανή οπτική γωνία πήρα την απόφαση να αφήσω το ναό και να συναντήσω το Bunnak για τη συνέχεια της ξενάγησης, κάτω από το λιοπύρι. Εξ αρχής μου πρότεινε να ακολουθήσουμε την πορεία του ρολογιού και όχι αριστερόστροφη. Με αφετηρία την πύλη του Angkor Thom, η ξενάγηση μου ξεκίνησε δεξιόστροφα για να αποφύγουμε λέει, τα πλήθη που συνήθως κινούνται αντιστρόφως. Μάλλον είχε δίκιο.
Σε μία βόλτα μπορεί κανείς να δει ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη να κινούνται στους χώρους του μνημείου με κάθε μέσο. Με πολυτελή αυτοκίνητα, μίνι βαν, ταξί, Tuk Tuk, δίκυκλα, ποδήλατα, ελέφαντες ακόμη και τρέχοντας. Όλοι με το τρόπο τους απολάμβαναν το χώρο. Ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία . Άπαντες ανεξαιρέτως είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν το ατομικό τους εισιτήριο εισόδου, στους φύλακες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του ιερού χώρου, αν αυτό ζητηθεί.
Σε διάφορα μέρη του μνημείου υπήρχαν ορισμένοι τύποι , οι οποίοι ήταν δήθεν ξεναγοί και με την πρόφαση μιας φωτογραφικής λήψης ή μιας πληροφορίας για το ναό , σου ζητούσαν χρήματα, ορισμένες φορές με ενοχλητικό τρόπο. Στην κρίση σου ήταν αν θα σε έπειθαν και αν θα έδινες. Κλασικό τους κόλπο είναι να σου δείχνουν ένα χειρόγραφο έντυπο με δήθεν δωρεές από άλλους ταξιδιώτες(π.χ. Alex from Usa 25$). Τα ποσά που ήταν αναγεγραμμένα ήταν κατά πολύ ακριβότερα της εισόδου και όλα δίπλα είχαν την ίδια υπογραφή. …. Δεν με έπεισε ο φιλαράκος.
Είναι γεγονός ότι δύσκολα συγκρατεί κανείς τα ονόματα του κάθε μνημείου. Ή δύσκολη προφορά σε συνδυασμό με τον καταιγισμό πληροφοριών δεν σε αφήνει να απομνημονεύσεις τα πάντα. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι πολλοί από τους επιβλητικούς αυτούς ναούς, απαιτούσαν καλή φυσική κατάσταση και σταθερά βήματα, καθότι απόκρημνα σκαλοπάτια, πέτρινα και σύγχρονα ξύλινα, δοκίμαζαν την αντοχή σου.
Κάπου εδώ καλό είναι να σταματήσω γιατί θα ακολουθήσει και τρίτο μέρος με το υπόλοιπο του ναού καθώς και αρκετές ακόμα εικόνες. Ο επίλογος για άλλη μια φορά θα είναι απών, όμως το μεγαλύτερο ιερό όλων των θρησκειών του πλανήτη θα στέκει αγέρωχο δηλώνοντας ηχηρά το παρών του στην ύπαιθρο της Καμπότζης.
Αν αναζητάτε καταλύματα στη χώρα ρίξτε μια ματιά στις προσφορές της Booking.