Όπως είναι γνωστό στο πανελλήνιο, η Λήμνος είναι ιδανικός προορισμός για περιπατητικές εξορμήσεις. Κρυφές παραλίες, απόκρημνα μονοπάτια, αρχαιότητες και πολλά άλλα συνθέτουν ένα μοναδικό και εναλλακτικό τουριστικό περιβάλλον.
Μια τέτοια εξόρμηση στην ύπαιθρο πραγματοποιήσαμε στην Παναγιά την Κακαβιώτισσα. Πρόκειται για ένα απομονωμένο ξωκλήσι που όμοιο του δε συναντά κανείς εύκολα. Βρίσκεται στο τέλος ενός εύκολα προσβάσιμου μονοπατιού λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μύρινα και είναι μια από τις λίγες εκκλησίες δίχως οροφή.
Ίσως αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι ότι είναι κτισμένη μέσα σε μια εσοχή, προφυλαγμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα επιδρομέων και της δύναμης του ανέμου. Οι κατασκευαστές έκριναν ότι δεν χρειάζεται να καλυφθεί, μιας και είναι ήδη προφυλαγμένη από τις καιρικές συνθήκες.
Η μετάβαση για την αφετηρία του μονοπατιού γίνεται με οχήματα παντός τύπου. Ο δρόμος είναι σε καλή κατάσταση και η πρόσβαση είναι εύκολη. Χτισμένο στην ορεινή περιοχή του Κάκαβου (εξ’ου και Κακαβιώτισσα) κοντά στα χωριά Θάνος και Κοντιάς, το εν λόγω προσκύνημα είναι εύκολο να βρεθεί λόγο της καλής σήμανσης στο οδικό δίκτυο. Σαφέστατα η μετάβαση προς τα εκεί γίνεται ευκολότερη αν έχεις στην παρέα σου ντόπιους φίλους από το Taste Lemnos και το Pravlis Travel.
Ένας χωμάτινος δρόμος καταλήγει σε αδιέξοδο και από εκείνο ακριβώς το σημείο ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι. Το στενό αυτό πέρασμα είναι σε άριστη κατάσταση και είναι ιδανικό για έναν όμορφο περίπατο. Το πρώτο χιλιόμετρο είναι ελαφρώς ανηφορικό και ίσως δυσκολέψει τους μη ασκούμενος. Παρ’όλα αυτά το μονοπάτι ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες. Είναι εύκολα προσβάσιμο και φυσικά αξίζει ο μισάωρος περίπατος μέχρι το πρώην ασκηταριό.
Σε όλα αυτή τη διαδρομή τον περιπατητή συντροφεύουν μυρωδιές από θυμάρι και άγρια βότανα. Επίσης ντροπαλά αγριοκάτσικα είναι συνεχώς διακριτικοί παρατηρητές από κάποιο βραχώδες σημείο. Οι πιο τυχεροί ίσως έρθουν αντιμέτωποι με κάποιο από τα 40.000 αγριοκούνελα της Λήμνου.
Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι το δυσκολότερο, αλλά είναι σύντομο. Πρόκειται για μερικές δεκάδες πετρόχτιστα σκαλιά μέχρι το κρυμμένο εκκλησάκι. Το θέαμα που αντικρίζει κανείς είναι πρωτόγνωρο. Νομίζει εύκολα κάποιος ότι βρίσκεται σε ένα ημιτελές έργο. Τα ασβεστωμένα τοιχώματα του βρίσκονται στην εσοχή ενός βράχου, που μοιάζει με μικρή σπηλιά. Δεν υπάρχει τρούλος στο ξωκκλήσι. Αντί αυτού, τη θέση του κατέχει η οροφή της εσοχής. Είναι ένα μοναδικό προσκύνημα στον Ελλαδικό χώρο.
Στο εσωτερικό του μικρού αυτού ναού υπάρχουν πλήθος εικόνων και ταμάτων. Ο χώρος αυτός προστατεύεται προχείρως με διάφορες αυτοσχέδιες κλειδαριές, από τα πάμπολλα περίεργα αμνοερίφια που περιφέρονται στη γύρω περιοχή.
Η εικόνα της Παναγίας της Κακαβιώτισσας, φυλάσσεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από μια οικογένεια στο γειτονικό χωριό Κοντιά. Κάθε χρόνο το ξωκκλήσι λειτουργεί την Τρίτη της λαμπρής και οι φύλακες της εικόνας την ανεβάζουν στο ναό ώστε να γίνει η λειτουργία. Είναι επίσης ιδανικός τόπος τέλεσης μυστηρίων, αρκεί οι καλεσμένοι να βρίσκονται σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
Για τους λάτρεις της φωτογραφίας, ιδανικό σημείο για την κατάλληλη λήψη του προσκυνήματος είναι ο απέναντι βραχώδης όγκος του όρους Κάκαβος .
Εν κατακλείδι ήταν ένας πολύ όμορφος περίπατος στην ορεινή Λημνία γη με θέα τις δαντελωτές ακρογιαλιές στο βάθος του ορίζοντα.
To Runvel θα το βρείτε και στο Facebook.
Για τη διαμονή σας στο νησί ρίξτε μια ματιά στη Booking.
Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια αξίζει να αναζητήσετε Εδώ.
COMMENT (1)
Pingback: Limnos Report – Ενημερωτικό Ψυχαγωγικό website για την Λήμνο » ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΚΑΒΙΩΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ.